IS: Muonio Lapin jouluisin kunta

Muonio on Lapin jouluisin kunta, kertoo Ilta-Sanomien selvitys. Koko maan jouluisimman paikkakunnan titteli meni lappilaisten ohi Kainuun Hyrynsalmelle.

ilmiöt
Joulupukki ja muori sekä reki täynnä tonttuja.
Savukosken kunta

Hyrynsalmen jälkeen jouluisimpana kuntana lehti pitää Pyhäntää, Siikajokea, Vaalaa ja Taivalkoskea. Muonio on parhaimpana lappilaisena sijalla kuusi.

Seuraavaksi Lapista ovat Tervola (sijalla 18.), Inari (19.) ja Ylitornio (21.). Vaikka turistit vaeltavat sankoin joukon tapaamaan Joulupukkia Rovaniemelle, Rovaniemi on Ilta-Sanomien paperilehden listalla vasta 22. jouluisin kunta. Korvatunturin pitäjä Savukoski on vieläkin alempana, sijalla 29.

Ilta-Sanomat mittasi kuntien jouluisuuden joulun keskimääräisestä lumisuudesta, lasten kiltteydestä sekä matkailun kasvamisesta ja rikosten vähenemisestä joulukuussa. Lasten kiltteyttä mitattiin alle 15-vuotiaiden tekemien rikosten sekä yläkoululaisten koulukiusaamistilastojen perusteella.

Lehti on julkaissut internet-sivuillaan myös "tuhmimpien" kuntien listan (siirryt toiseen palveluun). Se on koottu rikostilastojen perusteella. Ykkösenä on Helsinki ja toisena Kemi. Lapista tällä listalla on kärkikymmenikössä myös Inari, sijalla 8. Savukosken naapuripitäjä Pelkosenniemi on "tuhmimpien" kuntien listan sijalla 12 ja Kittilä sijalla 20.