Korruption vastainen AAP-puolue muodostaa Delhin paikallishallituksen

Intian pääoppositiopuolue BJP voitti Delhin vaalit, mutta kieltäytyi muodostamasta hallitusta. Vaalit hävinnyt Kongressipuolue tukee AAP:n hallitusta, mutta ei liity siihen.

AAP:n johtaja Arvind Kejriwal puolueen tilaisuudessa Delhissä 11. joulukuuta. Kuva: Money Sharma / EPA

Uusi korruption vastainen Tavallisen ihmisen puolue AAP muodostaa vähemmistöhallituksen Intian pääkaupungissa Delhissä. Puolue sai paikallisvaaleissa 28 paikkaa 70:stä. Se oli toiseksi eniten.

Hallitseva Kongressipuolue hävisi vaalit. Se sai ainoastaan kahdeksan paikkaa. Kongressipuolue kuitenkin tukee AAP:n hallitusta, mutta ei itse liity siihen. Yhdessä ne saavat 36 edustajan paikkaa eli niukan enemmistön kaupunginvaltuustoon.

Intian pääoppositiopuolue, hindunationalistinen BJP voitti Delhin vaalit. Puolue sai 32 edustajan paikkaa, mutta kieltäytyi muodostamasta hallitusta.

The Times of India -sanomalehden mukaan AAP:n johtajasta Arvind Kejriwalista tulee seuraava Delhin pääkaupunkialueen pääministeri.

Kaupunkilaiset halusivat AAP:n muodostavan hallituksen

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että aluksi myös AAP kieltäytyi muodostamasta hallitusta. Viime viikolla puolue päätti kuitenkin järjestää ainutlaatuisen äänestyksen kaupunkilaisille, jossa he saivat päättää, että pitäisikö AAP:n muodostaa hallitus.

Äänestyksen puoltava tulos sai puolueen muuttamaan mielensä. AAP:n virkailijan mukaan 74 prosenttia äänestäneistä kannatti sitä, että AAP muodostaa hallituksen.

AAP:n mukaan se sai yli 750 000 vastausta verkon ja tekstiviestien välityksellä. Puolue järjesti myös julkisia tilaisuuksia, joissa kaupunkilaiset saivat kertoa mielipiteensä.

– Aikaisemmin tavallisen kansan rooli oli rajoitettu pelkkään äänestämiseen, mutta me otamme heidän mielipiteensä huomioon hallituksen muodostamisessa. Sitä ei ole tapahtunut koskaan aiemmin tämän maan poliittisessa historiassa. Tämä on todellista demokratiaa, AAP:n johtaja Arvind Kejriwal sanoi BBC:n mukaan.

Kejriwal kertoi toimittajille, että hänen puolueensa on valmis muodostamaan hallituksen ja täyttämään vaalilupauksensa.

Eliitin ökysymbolit romukoppaan

The Times of Indian mukaan Kejriwal aikoo aloittaa kautensa Delhin pääministerinä romuttamalla intialaisten poliitikkojen VIP-kulttuurin symboleita. Hän aikoo luopua esimerkiksi autoihin kiinnitetyistä punaisista hätävilkuista ja kirkuvista sireeneistä, joiden avulla poliitikkoja kuljettavat autot raivaavat tietä itselleen Delhin ruuhkissa.

Lehti kertoo myös, että AAP:n ministerit tulevat asumaan omissa kodeissaan sen sijaan, että he muuttaisivat Delhin poliitikkojen suosimalle Lutyensin hienosto- ja hallintoalueelle. Kejriwal itse joutuu kuitenkin muuttamaan Ghaziabadin kodistaan hallituksen virka-asuntoon.

The Times of Indian mukaan Kejriwalin tavoitteena on laajentaa AAP:n vaikutusvaltaa Delhin ulkopuolelle ennen kevään 2014 parlamenttivaaleja.

AAP syntyi vahvasta korruption vastaisesta liikkeestä, joka sai paljon huomiota kaksi vuotta sitten Intiassa. Puolue perustettiin vuosi sitten.

Arvind Kejriwal on entinen verovirkamies. Hän voitti kolme kautta istuneen Delhin pääministeri Sheila Dikshitin hänen omassa vaalipiirissään.

Juttua korjattu klo 10.23: Kongressipuolue tukee AAP:n vähemmistöhallitusta. Kongressipuolue ei siis itse osallistu hallitukseen.