Kemira myy Oulun muurahaishappotehtaan yhdysvaltalaisille

Kemiran ChemSolutions -liiketoimintaan kuuluvan tehtaan ostaja on yhdysvaltalainen Taminco ja kauppahinnaksi on sovittu 140 miljoonaa euroa. Yrityskaupan myötä Oulussa toimiva muurahaishapon tuotantolaitos ja noin 160 työntekijää siirtyvät uudelle omistajalle.

talous
Kemiran Oulun muurahaishappotehdas.
Tuomo Tokoi / Yle

Kemiran muurahaishappotehtaan kauppa toteutunee ensi kevään aikana. Kemira on perustellut tehtaan myyntiä sillä, että muurahaishappoliiketoiminta ei ole enää yhtiön ydinliiketoimintaa.

Kemira Oyj myy ChemSolutionsiin kuuluvan muurahaishappoliiketoimintansa yhdysvaltalaiselle Taminco Corporationille. Myytyjen liiketoimintojen yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna 140 miljoonaa euroa. Myydyt liiketoiminnot sisältävät myös rehunsäilöntätuotteet ja lentokenttäkiitoratojen jäänestoaineet.

Yrityskaupassa Oulussa toimiva tuotantolaitos ja sen työntekiäjt siirtyvät uudelle omistajalle. ChemSolutionsin muu liiketoiminta eli natriumperkarbonaattituotanto jää Kemiralle.

Kemira keskittyy veteen

Kemira odottaa kirjaavansa kaupan ansiosta kertaluonteisen myyntivoiton vuoden 2014 ensimmäiselle neljännekselle.

Kun yrityskauppa on toteutunut, ChemSolutions -liiketoiminta lakkautetaan.

- Kun muurahaishappoliiketoiminnasta luovutaan, Kemirasta tulee pelkästään veteen keskittyvä kemian alan yhtiö, Kemiran toimitusjohtaja Wolfgang Büchele sanoo.