Mäkihyppyguru toi jouluseimen hämäläiskylään

Kalkkisen kylässä Asikkalassa on komea jouluseimi keskellä kylää. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja, mäkivalmentaja Hannu Lepistö ideoi seimen, jotta joulun tärkein sanoma toisi iloa kylään.

kulttuuri
Jouluseimi Asikkalan Kallkkisissa.
Tanja Perkkiö / Yle

Makihyppyvalmentajan urallaan paljon matkustanut Hannu Lepistö ihailee keskieurooppalaista jouluseimiperinnettä.

- Olen matkustanut monta kertaa Milanosta Val di Fiemmeen. Siellä on ihan samalla lailla risteys kylässä ja siinä keskeisellä paikalla seimi. Kun vaimon kanssa siitä ohi ajeltiin, niin katseltiin, että siinä on aina hyväntuulisia ihmisiä koolla.

Omaan joulunviettooni kuuluu vierailu tässä seimen äärellä, jossa muistuu mieleen se, mistä jouluvietossa on kyse.

Hannu Lepistö

Asikkalassa Kalkkisen kylässä on joulutapahtuma Pörskälän pihassa ja siitä kyläyhdistyksellä sekä kävijöillä on hyvät kokemukset. Kyläyhdistyksen väki halusi kuitenkin tuoda joulutunnelmaa raitilleen enemmänkin.

Seimi toteutettiin näyttävästi. Hannu Lepistö toteaa, vailla vaatimattomuutta, sen olevan maakunnan komein.

- Seurakunta lahjoitti kivijalaksi kunnolliset kivet. Rakennus on tehty talkootyönä hirrestä. Taiteellinen johtaja, taidemaalari Juhani Honkanen lainattiin työhön Hollolan Miekkiöstä. Tekninen asiantunija on Jorma Sakomaa, Kaarina Kantola oli työnjohtajan vaatetuksessa ja asustuksessa, kertoo Hannu Lepistö, joka kehuu vuolaasti kyläyhdistyksessä olevan fiksua sakkia.

Kalkkisen jouluseimi on pystytetty K-kaupan pihalle, jota Lepistö kutsuu nimellä "Piazza Lampinen". Jo avajaisten jumalanpalvelukseen ja lyhtykulkueeseen seimeltä hautausmaalle osallistui yli 100 ihmistä.

Hannu Lepistö lupaa, että jouluseimi pystytetään tästä eteenpäin Kalkkisiin joka vuosi ensimmäisenä adventtina. Nyt se on esillä loppiaiseen saakka.

- Omaan joulunviettooni kuuluu vierailu tässä seimen äärellä, jossa muistuu mieleen se, mistä jouluvietossa on kyse.