1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Hämeen maakunta (hist.)

Luonnonsuojelusta huolimatta luonto köyhtyy köyhtymistään

Monien tutkimusten mukaan Suomen luonnon köyhtyminen jatkuu. Luonnon monimuotoisuutta hävittää vauhdilla kiihdyttävät muun muassa vanhojen metsien hakkuut.

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Hämäläisluonto köyhtyy edelleen lukuisista luonnonsuojeluohjelmista huolimatta. Luonnon monipuolisuutta vähentävät sekä vanhojen metsien hakkuut että lisääntynyt rakentaminen,  kertoo erikoissuunnittelija Maritta Liedenpohja-Ruuhijärvi Hämeen ELY-keskuksesta.

Myös ilmastonmuutos vaikuttaa luonnon monipuolisuuden ja monimuotoisuuden vähenemiseen. Etenkin lumettomat talvet vaikuttavat esimerkiksi kasvilajistoihin radikaalistikin.

Hämeen kylmänkukan kasvupaikat ovat vähentyneet koko ajan.

Maritta Liedenpohja-Ruuhijärvi

– Ympäristötekijöiden muutokset näkyvät selkeästi esimerkiksi Kanta-Hämeessä esiintyvän Hämeen kylmänkukan kohdalla. Hämeen kylmänkukan kasvupaikat ovat vähentyneet koko ajan, ja samoin myös kasviyksilöiden määrä.

Monimuotoisuus säilyy suojelemalla

Hämeessä on kuitenkin myös onnistuttu suojelemaan luonnon monimuotoisuutta lukuisilla luonnonsuojeluohjelmilla kuten soidesuojeluohjelmalla. METSO-ohjelmalla on iso rooli luontoarvojen turvaamisessa, mutta luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi tarvitaan enemmän myös vapaaehtoista suojelua, sanoo Maritta Liedenpohja-Ruuhijärvi.

– Jos metsänomistajalla tai maanomistajalla on hyviä alueita, sopivia kohteita, joita voisi suojella, niin niitä voi tarjota Hämeen ELY-keskukselle suojeltavaksi. METSO-ohjelmahan ei ole mitään ilmaista suojelua, muistuttaa Liedenpohja-Ruuhijärvi.

METSO-ohjelmahan ei ole mitään ilmaista suojelua.

Maritta Liedenpohja-Ruuhijärvi

Jos tarjottu metsä hyväksytään METSO-kohteeksi, niin valtio korvaa metsänomistajalle kustannukset, joita puuntuotannon tulonmenetyksistä ja luonnonhoidosta aiheutuu. Tätä kutsutaan luonnonarvojen kaupaksi.

METSO-ohjelman avulla on Kanta-Hämeessä suojeltu tähän mennessä jo yli 500 ja Päijät-Hämeessä yli 800 hehtaaria. Ohjelma jatkuu vuoteen 2016 saakka.