1. yle.fi
  2. Uutiset

Tornion "ykkösmies" Pullo-Eki saa hyvän kiertämään

Torniolainen Erkki Rissanen eli Pullo-Eki huolehtii pulloja kerätessään myös kaupungin roskattomuudesta ja siisteydestä. Yrittäjät haluavat osoittaa kiitollisuutensa kaupungin "ykkösmiehelle" tarjoamalla hänelle ilmaisia kahveja, lounaita ja jopa pesemällä miehen pyykkejä.

ilmiöt
Pullo-Eki kahvilla
Karoliina Haapakoski / Yle

Erkki Rissanen eli Pullo-Eki on kuulunut Tornion katukuvaan jo vuosikymmenten ajan. Ei varmasti ole monta torniolaista, joka ei tietäisi, kuka Pullo-Eki on. Kuitenkaan kaikki eivät tiedä tai tule ajatelleeksi sitä, kuinka paljon Eki tekee pyyteetöntä työtä kaupunkilaisten viihtyisyyden eteen.

Samalla kun Eki kerää pullot talteen, hän myös huolehtii kaduilta, puistoista ja liikkeiden edustalta pois roskat, rikkinäiset pullot ja tupakantumpit. Kaupunkikuva olisi varmasti toisenlainen ilman Ekin valtavaa panosta.

– Niinhän se varmaan on. Kyllähän se menee, kun ei makustele, toteaa mies, joka viikonloppuisin lähtee pullonkeruu- ja kaupungin siivousreissulle puolenyön hujakoilla.

Arkisin Ekin työpäivä starttaa yöllä kahden silmässä.

Kaupungin ykkösmies sai talvihaalarit

Tornion kaupunki halusi huomioida Ekin kaupungin siisteyden eteen tekemän työn lahjoittamalla hänelle vuoden viimeisessä kaupunginhallituksen kokouksessa lämpimät talvihaalarit.

Asiasta valtuustoaloitteen tehneen Juhani Keinäsen mukaan aloite sai yksimielisen kannatuksen.

– Erkki on meidän ykkösmies Torniossa. Hän ohjeistaa esimerkiksi nuoria omalla miellyttävällä tavalla elämään siivosti. Erkki on erittäin hieno ihminen, Keinänen kehuu vuolaasti.

Eki käy moikkaamassa meitä joka ilta. Siinä jutellaan ja kysellään yön kuulumiset. Lisäksi hän siivoaa ulkoa tupakantumpit ja vie asiakkailta jääneet tyhjät olut-ja siideritölkit pois.

Minna Bord-Sainmaa

Myös useat keskustan yrittäjät ovat kiitollisia Ekin tekemästä työstä.

– Eki käy moikkaamassa meitä joka ilta. Siinä jutellaan ja kysellään yön kuulumiset. Lisäksi hän siivoaa ulkoa tupakantumpit, vie asiakkailta jääneet tyhjät olut- ja siideritölkit pois ja siivoaa myös sisällä, yrittäjä Minna Bordi-Sainmaa yökerho Jetsetistä kertoo.

Jokapäiväinen ja mieluisa vieras

Kiitokseksi Ekin tekemästä työstä Bordi-Sainmaa huolehtii miehen pyykeistä, lähinnä haalareiden pesusta. Bordi-Sainmaan mukaan myös monet muut kaupungin yrittäjät haluavat Ekin parasta.

– Esimerkiksi tällä hetkellä pesussa on Havatorin lahjoittamat haalarit. Aikoinaan Eki kävi tuossa lähigrillillä auttelemassa siivouksessa ja sai sieltä sitten ilmaiset ruuat.

Eki on jokapäiväinen, mutta mieluisa vieras myös kauppakeskuksessa sijaitsevassa kahviossa.

– Eki huolehtii pöytiin jätetyt tarjottimet oikeille paikoille ja roskat roskiin. Me puolestaan tarjoamme ahkeralle miehelle kahvit palkaksi, Arnoldsilta kerrotaan.

Lue seuraavaksi