Liperissä halutaan kansanäänestys kuntaliitoksesta

Liperissä puuhataan kansanäänestystä suur-Joensuuhun liittymisestä. Kunnassa ollaan turhautuneita erityisesti Viinijärven ja Ylämyllyn kehityksestä.

Liperi
Kartta, jossa Outokumpu, Polvijärvi, Liperi, Kontiolahti ja Joensuu
Yle

Paikkakunnalla kerätään nimiä kuntalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan liitoksesta neuvoa antavaa kansanäänestystä. Jos aloitteen allekirjoittaa noin 500 äänestysikäistä kuntalaista, valtuuston on otettava asia käsittelyyn.

Aloitetta puuhava viinijärveläinen Heikki Kontkanen uskoo, että raja menee helposti rikki.

Kamelin selkä on nyt katkennut.

Heikki Kontkanen

- Tällä hetkellä esimerkiksi sosiaalisen median puolella on aiheesta vahvaa mielenilmausta, eli kamelin selkä on nyt katkennut. En pitäisi 500 nimeä edes kovana lukuna, vaan ennemminkin 1000 nimeä on tavoitteena, Kontkanen sanoo.

Keskustan entinen kansanedustaja ja pitkäaikainen liperiläinen valtuutettu Esko Jokiniemi on yksi aloitteen ensimmäisistä allekirjoittajista. Jokiniemi pitää aloitetta tärkeänä, sillä hänen mielestään kunnan tasapuolinen kehittäminen on viime vuosina unohdettu.

Liperiläinen päätöksenteko on muuttunut pelkäksi kyläpolitikoinniksi.

Ex-valtuutettujen kannanotto

- Viimeisin esimerkki tästä on Viinijärven yläkoulun lakkauttaminen ja toisaalta myös Käsämän koulun sulkeminen. Liperin kunnassa ja johdossa ei näyttäisi olevan halua ja kykyä kunnan eri alueiden kohtuullisen tasapuoliseen kohteluun. Palvelut halutaan keskittää kirkonkylään, Jokiniemi luettelee.

"Ylämylly unohdettu"

Jokisen lisäksi seitsemän muuta liperiläistä kuntapäättäjää lähetti tiedotusvälineille kannanoton, jossa kritisoidaan Liperin nykyistä menoa. Kokoomuksen, sosialidemokraattien, perussuomalaisten ja keskustan entiset valtuutetut syyttävät päättäjiä poukkoilevasta päätöksenteosta.

- Liperiläinen päätöksenteko on muuttunut pelkäksi kyläpolitikoinniksi, jossa kirkonkylän vahvistaminen hinnalla millä hyvänsä menee koko kunnan ja asukkaiden edun edelle, kannanotossa kirjoitetaan.

Kirjoittajien mielestä erityisesti Ylämyllyn kehittäminen menee tällä hetkellä täysin väärään suuntaan.

- Edes terveyspalveluita eivät Ylämyllyn sadat lapsiperheet enää saa läheltä, vaan niiden perässä on ajettava kirkonkylälle, jonne juuri kenelläkään ei muuten mitään asiaa ole, ex-valtuutetut kirjoittavat.

_Täsmennys 27.12. klo 5:27 liperiläinen Heikki Kontkanen muutettu viinijärveläinen, nimivirhe Jokiniemi-kohdalla korjattu. _