Kassakoneet eivät kilise aivan edellisjoulujen tahtiin

Taantuma verottaa suurten tavaratalojen joulumyyntiä. Ainakin Kokkolan ja Pietarsaaren Citymarket-tavarataloissa joulukauppa on toistaiseksi sujunut nihkeämmin kuin edellisvuonna. Silti aatonaatosta odotetaan koko vuoden vilkkainta kauppapäivää, joka kaunistanee myyntilukuja.

joulumyynti
Joulukauppa.
Raine Martikainen / Yle

Suuret kauppaketjut rohkenevat odottaa kohtuullista joulumyyntiä, mutta kasvua edellisvuoteen ei povata.

– Väistämätön muutos on myös se, että nettikauppojen suosio nakertaa kivijalkakauppojen suosiota. Se näkyy myös myyntiluvuissa. Ja ehkä ihmiset välttävät nyt heräteostoksia ja ostavat enemmän hyötytavaroita, kertoo Kokkolan ja Pietarsaaren Citymarkettien tavaratalojohtaja Tapio Rintamäki.

Perinteisten joululahjatavaroiden eli vaatteiden, kirjojen ja suklaiden lisäksi myös televisiot ovat myyneet yllättävän hyvin.

– Varsinkin viime viikonloppuna ja veronpalautuksen jälkeisinä päivinä olivat suurimmat televisioiden myyntipiikit, kertoo tavaratalojohtaja Rintamäki.

Vuoden kiireisimmälle kauppapäivälle kauppiaalle on suuret odotukset.

– Kaikki työntekijät ovat töissä ja jokainen kassa miehitetty. Nyt täytyy myynnin vetää, jos joskus.

Kokkolan kaupallinen vetovoima ei ainakaan toistaiseksi ole Pietarsaaren joulukaupankäyntiä näivettänyt, vaikka asiakkaiden vähyydestä välillä puhutaankin.

– Ei ainakaan merkittävää poikkeamaa myynnissä tai asiakasmäärissä ole huomattu. Meidän molemmissa tavarataloissa joulumyynti on ollut ihan kohtuullista, mutta toki Kokkolan kauppatarjonnan tiedetään houkuttelevan yhä enemmän myös pietarsaarelaiskuluttajia.