Nukketeatterin jouluevankeliumi syntyy lapsuuden joulumuistoista

Suomen pitkäaikaisin nukkenäyttelijä Juha Laukkanen on esittänyt tuttua jouluevankeliumia nukketeatteri Sytkyssä jo 19 vuotta. Joulun nukketeatterinäytös on jokavuotinen perinne monelle kuopiolaiselle. Näytelmä muistuttaa Laukkasta omasta lapsuuden joulusta.

Kotimaa
Nukkenäyttelijä Juha Laukkanen.
Juha Laukkanen on toiminut nukkenäyttelijänä jo 30 vuoden ajan.Nukketeatteri Sytkyt

Juha Laukkanen on esittänyt Kuopiossa perinteistä jouluevankeliumia nukketeatteriversiona jo 19 vuoden ajan. Nukketeatteri Sytkyjen jouluevankeliumi esitetään vuosittain alkuperäisenä versiona. Nukkenäyttelijä Juha Laukkanen sanoo, että vanha, aito sanoma koskettaa ihmisiä vuodesta toiseen.

- Sinne tulee vuosi vuodelta samat mummit ja vaarit lastenlastensa kanssa. Lapset kasvavat, mutta tulevat paikalle silti. Niin se vanha, aito sanoma kulkee isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle, sanoo Laukkanen.

"Jouluun satsattiin paljon lapsuudessa"

Nukkenäyttelijä ammentaa jouluevankeliumiin muistoja omasta lapsuudesta.

Vanha, aito sanoma kulkee isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle.

Juha Laukkanen

- Jouluevankeliumi kuuluu lapsuuden jouluun. Näytös on vanhalla suomennoksella, jonka itse opin kuulemaan 60-luvulla. Omasta lapsuudestani muistan erityisesti sen, kun olin valmistelemassa mummin kanssa joulua ja kristallikruunun lasit piti puhdistaa tinnerillä ja se haisi hirveälle. Seisoin ruokailupöydän päällä ja putsasin jokaisen kristallin yksitellen. Mummi lupasi suklaanappirasion, kun teen homman ja tottakai halusin sen tehdä, Laukkanen muistelee.

- Jouluun satsattiin lapsuudessa paljon. Mummi teki rosollit ja muut ruuat, ruokia valmisteltiin viikkoa ennen, joulupöytäliinoja silitettiin ja myös lapset saivat kangasservetit. Jouluna oli upea tunne.

Juha Laukkanen kertoo viettäneensä useita jouluja myös Lapissa.

- Hotellijoulu on niin erilainen. Perheet juhlistaa yhdessä joulua hotellissa. Jännitettiin joulupukin tuloa ja syötiin hyvin. Tykkäsin jouluista, se ei ollut kaupallista, Saariselälläkin oli ulkotulen loisteessa jouluevankeliumi. Lumi ja pimeys olivat niin voimakkaita, että ne loivat itsessään joulutunnelmaa.

Nukketeatteria Burman orpokodin lapsille

Juha Laukkanen on toiminut nukkenäyttelijänä jo 30 vuoden ajan. Hän on alan vanhimpia työntekijöitä Suomessa. Hän on opiskellut muun muassa Puolassa ja Ruotsissa ja käynyt useita erilaisia kursseja ja seminaareja. Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksista on ollut kuitenkin matka Aasiaan.

- Kuopion Tanssii ja soi -tapahtuman entinen taiteellinen johtaja kysyi haluanko lähteä Thaimaahan opiskelemaan paikallisen nukkemestarin johdolla thai-nukkejen liikuttelua. Minut lähetettiin Burmaan, joka oli silloin suljettu maa. Sieltä kävin myös esimerkiksi Indonesiassa ja Kiinassa. Se oli tärkeä koulu, aasialainen nukketeatteri ja sen vuosituhansia vanhat perinteet avautuivat minulle.

Laukkanen esiintyi eräänä jouluna Burman ja Thaimaan rajalla orpokodin lapsille, joille jo ison, eurooppalaisen ihmisen näkeminen - saati nukketeatteri - oli täysin uusi kokemus.

Haluan viedä Aasiaan eurooppalaista kulttuuria ja tarinoita.

Juha Laukkanen

- Lapset kävelivät itse vuoristosta orpokotiin. Siellä näkyi eriarvoisuus. Esimerkiksi vammaisia lapsia ei olisi haluttu tuoda katsomaan nukketeatteria. Sanoin kuitenkin, etten siinä tapauksessa esiinny ollenkaan. Asiasta väiteltiin aikamme, ja lopulta kaikki lapset pääsivät katsomaan näytelmää, Laukkanen kertoo.

Laukkaselle oli kunnia esiintyä myös Thaimaan kuninkaan syntymäpäiväjuhlilla. Thaimaan kansallisteatterissa oli muun muassa lähetystöä ja kulttuuriministeriö katsomassa.

- Se oli erilainen huippuhetki kuin orpokodissa esiintyminen. Orpokodissa lapset eivät koskaan olleet nähneet vastaavaa ja se oli heille elämys. Neljänä vuotena peräkkäin esiinnyin myös Borneossa, johon yli 12 000 lasta oli tullut ilman passia, koska heidän vanhempansa olivat tulleet salaa töihin palmuplantaasille. Haluan viedä Aasiaan eurooppalaista kulttuuria ja tarinoita. Kerron esimerkiksi neljästä vuodenajasta ja lumesta, joita heillä ei ole. He voivat sitten opettajan johdolla opiskella sitä, millainen Eurooppa on.

Lama näkyy lastenkulttuurissa

Juha Laukkanen sanoo, että vaikka töitä on riittänyt, lama näkyy nukketeatterin kysynnässä.

Monet vastaavat, että yhteistyö kiinnostaisi, mutta ei ole rahaa.

Juha Laukkanen

- Saan olla siitä onnellisessa asemassa, että töitä riittää ainakin keväälle ja syksylle. Mutta kyllä sen huomaa, että ensi vuonna kunnat ovat tiukalla: monet vastaavat, että yhteistyö kiinnostaisi, mutta ei ole rahaa. Lama näkyy heti kulttuuri- ja ennen kaikkea lastenkulttuuripuolella. Jos kunnat saavat avustusta, ne voivat tilata näytelmiä, muuten näyttää hankalalta.

Laukkanen aloittaa tammikuussa yhteistyön Kansallisteatterin kanssa. Kevään ajan tuttua Pessi ja Illusia -näytelmää voi nähdä nukketeatteriversiona. Yli puolet näytöksistä on jo loppuunmyyty.

- En kyllä joskus olisi uskonut mitä kaikkea vuodet voivat tuoda tullessaan. Minulla työt on menneet aina sykleittäin. Lähden johonkin uuteen täysillä mukaan ja siksi on pysynyt virkeänä.