Muurahaishappotehtaan henkilöstö juhli omistajanvaihdosta konjakilla ja sikareilla

Kemiran Oulun muurahaishappotehtaan työntekijät ovat tyytyväisiä tehtaan myyntiin amerikkalaiselle kemian alan yritykselle Tamincolle. Vaikka uudesta isännästä ei vielä paljoa tiedetä, tehtaalla ollaan toiveikkaita, koska pahin pelko myynnistä pääomasijoittalle ei toteutunut. Hyvää tulosta tehnyt henkilöstö odottaa nyt pääsevänsä näyttämään kyntensä uudelle omistajalle.

muurahaishappo
Kemiran Oulun muurahaishappotehdas.
Tuomo Tokoi / Yle

Kemiran Oulun muurahaishappoksikön pääluottamusmies Tomi Juntunen kertoo olevansa monella tapaa tyytyväinen yrityskauppaan, joka toteutunee keväällä.

- On hyvä, jos uuden omistajan kautta tulee uusia kanavia markkinoille. En näe ainakaan tällä hetkellä asiassa mitään mörköjä, toteaa Juntunen.

Juntunen pitää 140 miljoonan euron kauppahintaa edullisena. Henkilöstö on nimenomaan toivonut kohtuullista myyntihintaa, jotta kauppa ei kävisi uudelle omistajalle raskaaksi.

Ostajaehdokkaista on käyty syksyn aikana monenlaista spekulaatiota. Huhujen mukaan muurahaishappotehdasta oltiin välillä myymässä pienelle saksalaiselle kemian alan yritykselle Addconille. Yhtenä vaihtoehtona on ollut myös myyminen pääomasijoittajille. Nyt julkistettuun kauppaan työntekijät ovat tyytyväisiä.

Kemiraa parempaa odotettavissa

- Kyllä toiminta ainakin on parempaa kuin Kemiralla, koska omistajaksi tulee kemian alan toimija tulee. Pelkäsimme, että uusi omistaja olisi pääomasijoittaja, koska sellaista pääomasijoittajatyylistä isännöintiä se on ollut Kemirallakin Oulun osalta. Olemme tehneet tuotantoennätyksiä vuosi toisensa perään ja silti meitä on pidetty aika huonosti. Henkilöstön tyytyväisyys on laskenut koko ajan ja nyt meillä oli ennätyksellisen huonot henkilöstökyselyn tulokset. Jospa me nyt pääsisimme näyttämään, mihin me pystymme ja saisimme sitten takaisin sen arvostuksen, mikä tällaiselle hyvälle porukalle kuuluu, innostuu Juntunen.

Kävimme hakemassa vähän konjakkia ja sikkaareja. Erittäin tyytyväisiä ollaan, kun Kemirasta päästään.

Tomi Juntunen

Jotain tyytyväisyydestä uuteen omistajaan ja toisaalta tyytymättömyydestä Kemiraan kertoo Juntusen kuvaus henkilöstön ensi reaktioista, kun uuden omistajan nimi kerrottiin heille.

- Ihan ensimmäisenä, kun kuulimme kaupasta, niin kävimme hakemassa vähän konjakkia ja sikkaareja. Erittäin tyytyväisiä ollaan, kun Kemirasta päästään.