Hyppää sisältöön

Helsinki elää arkistossa

Miltä näytti Helsinki yli sata vuotta sitten? Miten kaupunki kasvoi, mitä se on menettänyt, millainen on uuden vuosituhannen pääkaupunki? Ylen Elävästä arkistosta löytyy jo laaja kattaus helsinkiläistä historiaa ja tarjonta karttuu koko ajan.

Katunäkymä Pohjois-Esplanadilla vuonna 1906. Kuva: Filmi-Kuva Oy

Vanhin Elävästä arkistosta löytyvä filmi on kuvattu Helsingissä vuonna 1906. Katukuvaa hallitsevat kömpelöt raitiovaunut, issikat ja huolellisesti pukeutuneet kaupunkilaiset. Vuonna 1937kuvatussa filmissä nähdään jo, miten rakennustyömailla tehdään pitkää päivää.

Sotien jälkeen alkanut kaupungistuminen kiihtyi äärimmilleen 1960-luvun loppua lähestyttäessä. Helsingistä haaveileville valmistettiin opetusfilmejä. Elämänmuutos maalta kaupunkiin antoi hyvän aiheen dokumenttiohjelmille. Toisaalta rakkaus kotikaupunkiin tuotti sykähdyttäviä lyhytfilmejä.

Perisuomalaiseen tapaan myös helsinkiläiset ovat kantaneet huolta siitä, miten turistit Pohjolan valkeaan kaupunkiin suhtautuvat. Kun ranskalaiset luksusturistit piipahtivat kaupungissa kesällä 1970, kehuivat kohteliaat turistit kilpaa Helsingin erinomaisuutta. Suomalaisten itsensäkin oli syytä opetella käytöstapoja, mikäli mielivät vierailla Helsingin hulinassa.

Kaupunkilaisten arkea on tallentunut filmille ja kuvanauhalle myös kaupunginosittain. Millaista on ollut elämä vaikkapa Katajanokalla, Puu-Vallilassa, Merihaassa, Kalliossa, Maunulassa taikka Meri-Rastilassa?

Helsinkiä käsittelevät ohjelmat on koottu Elävässä arkistossa omaksi teemakseen (siirryt toiseen palveluun).

Petra Himberg / Elävä arkisto

.
.