Linnunpesä joulukuusessa on söpö kirppuvaara

Joulukuusi tuo sisälle raikkaan tuoksun ja parisataatuhatta pieneliötä. Loppiaisena kuusesta voi lennähtää perhonen.

Kuva: Ville Kinnunen

Eräässä kainuulaisessa kodissa henkäistiin ihastuksesta, kun joulukuusesta paljastui valmis luonnon koriste: aito linnunpesä. Koto oli jo hylätty ennen joulua, joten poikasia ei lahjaksi saatu. Lopulta myös pesä sai mennä.

Kainuun Ely-keskuksen suunnittelija, hyönteisasiantuntija Reima Leinonen kehottaa poistamaan ylimääräiset luonnon koristeet.

- Siellä voi olla linnun kirppuja, joten linnunpesä kannatta poistaa.

Joulukuusen mukana tulee Leinosen arvion mukaan noin pari sataa tuhatta pieneliötä. Lyhyttä kuusijuhlaa viettävät muun muassa jäytiäiset, hämähäkit ja kärpäset sekä erilaiset kovakuoriaiset.

- Ötököiden määrä riippuu siitä, mistä kuusi on haettu. Vanhassa ja nuoressa kuusessa on erilainen ötökkäkanta. Suurinta osaa ötököistä ei edes huomaa, rauhoittelee Leinonen ötökkäkammoisia.

Toukka on kuin vihreä väärin päin kävelevä hammasharja. Sitä olen aina toivonut, mutta ei ole vielä tärpännyt.

Reima Leinonen

Suurin osa ötököistä ei pääse nauttimaan kuusijuhlasta pitkään, koska huone ilma on aivan liian kuiva elinympäristö.

- Moni ötökkä on kirjoittanut jo kuolintodistuksensa, kun ovat tulleet kuusen mukana sisälle. Ötökät eivät selviä kuivuudesta.

Kuva: Reima Leinonen

Loppiaiseksi perhonen?

Hyönteistutkijan paras jouluyllätys olisi kuusen karvajalan toukka, joka sulautuu hyvin kuusen oksistoon.

- Toukka on kuin vihreä väärin päin kävelevä hammasharja. Luulisi, että se erottuisi kuin pommi, mutta eipä muuten näy. Sitä olen aina toivonut, mutta ei ole vielä tärpännyt, nauraa Leinonen.

Jouluyllätyksestä voi hyvällä tuurilla kuoriutua perhonen. Toukan voi laittaa purkkiin ja laittaa sille kuusenoksia syötäväksi.

- Toukka koteloituu, ja siitä voi muutaman viikon päästä kuoriutua perhonen. Perhonen on valitettavasti menetetty, koska se elää kevättä.

Lentävät koristeet muuttavat kuusesta verhoihin

Kuusta ravintonaan käyttävät ötökät viihtyvät kuusen juurella, mutta kaksisiipiset ötökät kuten kärpäset heräävät sisällä horroksesta ja hakeutuvat ikkunalle sekä verhoihin.

- Kaikki ova ötökät ovat vaarattomia ihmisille ja sisäkasveille. Kuusta ei kannata missään nimessä ainakaan myrkyttää, muistuttaa Leinonen.

Lauha talvi ei Leinosen mukaan lisää toukkakoristeita kuusessa. Hyönteisasiantuntija arvelee, että jotkut pieneliöt ovat voineet kaivautua maahan lauhalla ilmalla, koska siellä on suojaisempaa.