Hyppää sisältöön

Sarvamaa pistäisi EU-tukitarkastajat kiertoon

Eläinten terveys- ja hyvinvointitarkistuksiin liittyvässä muutosesityksessä europarlamentaarikko Petri Sarvamaa ehdottaa, että EU:n jäsenvaltiot velvoitettaisiin laittamaan tarkastajat kiertoon ja EU-oppiin.

Parlamentin maatalousvaliokunnassa istuvan Petri Sarvamaan (kok.) mielestä toimintamalli hyödyttäisi suomalaisia ja toisi tarkastuksiin tasapuolisuutta.

– Arkihan on nyt sitä, että kun tilalle on tulossa EU-tarkastaja jostain toisesta EU-valtiosta, niin siinä on viljelijällä kauhea pelko pöksyissä. Nyt sieltä tulee saksalainen tai kaikkein pahinta italialainen tarkastaja. Tosiasiassa helpotuksen huokaus on ollut aika suuri, kun se toisesta EU-valtiosta tuleva tarkastaja tulkitsee huomattavasti järkiperäisemmin säännöksiä.

Suomessa on muun muassa Euroopan tiukimmat eläinten hyvinvointivaatimukset. Euroopan Unionin päättäjänä Sarvamaa kokee, että politiikassa tulisi pyrkiä kohtuullisiin vaatimuksiin ja ratkaisuihin. On aika katsoa peiliin, hän sanoo.

– Hyvin usein törmään siihen ajatukseen kiertäessäni maakuntia, että Brysselin suunnalta tulee paljon vaatimuksia. Kyllä se direktiivi usein kirjoitetaan Suomessa kaikkein tiukimman mukaan laiksi. Ja sitten sitä sovelletaan, noudatetaan ja tarkistetaan erittäin tiukasti. Jossain toisessa EU-valtiossa puolestaan samoista direktiiveistä säädettyjä lakeja sovelletaan huomattavasti löysemmin. Voidaankin miettiä, että onko vika EU:ssa vai missä?

Suomalainen, ota rennommin

EU-suomalaisten pitäisi Sarvamaan mielestä tutkiskella uudemman kerran asenteitaan.

– Meidän tulisi avautua ja uskoa siihen, että pärjäämme ihan hyvin ottamalla rennommin. Se vaatii kansallista itsetuntoa, kasvua ja luottamusta siihen, ettemme ole EU:ssa huutolaispojan asemassa. Olemme tasavertaisia muiden kanssa ja voimme itse omalla järjellämme näitä asioita hoitaa.

EU-parlamentin maatalousvaliokunta äänestää muutosesityksestä 21. tammikuuta.

.
.