Riikka Pakarinen jättää unelmatyön EU-parlamentissa – tulevaisuus vielä avoin

Keskustan europarlamentaarikko Riikka Pakarinen on jättämässä EU-parlamentin viiden työvuoden jälkeen ensi heinäkuussa. Pakarinen pitää tulevaisuuden vielä avoimena ja haluaa keskittyä perheeseen.

Kotimaa
Riikka Pakarinen

Keskustan europarlamentaarikko Riikka Pakarinen on jättämässä EU-parlamentin viiden työvuoden jälkeen ensi heinäkuussa. 32-vuotias Pakarinen pitää vielä tulevaisuuden avoimena. Tällä hetkellä tärkeää on rauhoittaa aikaa perheelle ja lapsille, joista nuorempi on vasta viisikuukautinen.

Parlamentti on ollut unelmien työpaikka.

Riikka Pakarinen

- Tämä pian viisi vuotta on mennyt valtavan nopeasti. Parlamentti on ollut unelmien työpaikka, Riikka Pakarinen kertoo.

- Olen kokenut, että parlamentissa on päässyt vaikuttamaan isoihin asioihin, jotka konkreettisesti vaikuttavat meidän itäsuomalaistenkin elämään. Toki matkustamista on paljon ja päivät ovat pitkiä, mutta työ on myös hyvin palkitsevaa.

Pakarinen on keskittynyt aluepolitiikkaan, maatalouspolitiikkaan ja metsäasioihin. Hän kertoo päässeensä näissä asioissa EU-politiikan keskiöön ja saaneensa oman kädenjälkensä näkyviin lainsäädäntöön.

EU-kriittisyys huolestuttaa

Riikka Pakarisen mielestä EU-kehityksen huolenaiheena on EU-vastustajien kasvava määrä EU-jäsenvaltioissa. Asia on viime vuoden aikana puhututtanut parlamenttia.

Vihan ja yhteiskunnan kahtiajakamisen lietsominen on hyvin huolestuttavaa.

Riikka Pakarinen

- Huolestuttavaa on se, että monissa maissa oikeistoradikaalit ryhmittymät ovat nostaneet päätään. Vihan ja yhteiskunnan kahtiajakamisen lietsominen on hyvin huolestuttavaa.

Vaikka Pakarinen ei kannata Euroopan unionin liittovaltiokehitystä, on Euroopan unionilla hänen mielestään paikkansa Euroopassa. Euroopan unioni on tuonut paljon positiivista, ainakin rauhaa ja vakautta. Siinä mielessä olisi tärkeää, että myös tulevalla parlamenttikaudella päätökset menisivät juohevasti eteenpäin ja parlamentti pystyisi jatkamaan työntekoa.

- Jos näitä radikaaleja tulee valtavasti lisää parlamenttiinkin, on aivan selvä, että kun he vastustavat kaikkea vastustamisen vuoksi, se myös lukkiuttaa päätöksentekoa.

Lainsäädäntö kannustamaan puun käyttöä

Ympäristö- ja energiapolitiikan kysymykset ovat ensi vuonna alkavan uuden parlamenttikauden tärkeitä asioita Suomen kannalta, Pakarinen sanoo.

- Esimerkiksi biomassan kestävyyskriteerit, eli se, kuinka puuta kohdellaan, kun sitä käytetään energiatarkoituksiin, on tärkeä päätös. Suomen kannaltahan olisi hyvä, että lainsäädäntö kannustaisi puun käyttöön.

Pakarisen mukaan alue- ja maatalouspolitiikassa taas kuluva kausi on ollut tärkeä, koska parlamentti äänesti juuri tulevan seitsenvuotiskauden alue- ja maatalouspolitiikan rahoituskehyksistä. 2014 alkaen edetään pitkälti niiden puitteissa.

”Kotonakin on hommaa”

Pakarinen ilmoitti viime keväänä, ettei lähde enää tavoittelemaan jatkopaikkaa EU-parlamenttiin perhesyistä.

Olen miettinyt vakavissani vuoden 2015 eduskuntavaaliehdokkaaksi asettumista.

Riikka Pakarinen

- Politiikka ja yhteiset asiat kiinnostavat, ja siksi olen miettinyt vakavissani vuoden 2015 eduskuntavaaliehdokkaaksi asettumista, mutta lopullista päätöstä en ole vielä tehnyt, kuten en siitäkään, olenko silloin Savon ehdokas. Olen sydämeltäni ja juuriltani savolainen, vaikka käytännön syistä asunkin tätä nykyä pääkaupunkiseudulla. Pitää katsoa kokonaisuutta, jos asetun ehdolle.

Mepin työn ja mahdollisen kansanedustajan työn väliin jää joka tapauksessa vuosi.

- Pitää miettiä, mitä silloin teen. Kyllä kotonakin on hommaa. Voi olla että rauhoitan tuon ajan lapsille.

Riikka Pakarinen korostaa nykyisin yhteisöllisyyden, perheiden ja ihmissuhteiden merkitystä. Kuinka näitä voi edistää politiikan keinoin?

- Pelkästään politiikka ei auta, vaikka minkälaista lainsäädäntöä tehtäisi. Pikemminkin se lähtee meistä jokaisesta itsestämme, että huomioisimme vahvemmin ympärillämme olevia läheisiä. Myös vanhusten hoito ja vanhusten kotihoidon tukeminen lainsäädännöllä on tärkeää.

Riikka Pakarinen toteaa, että viime aikoina perhepoliittiset asiat ovat olleet lähellä omassa arjessa.

- Olen nähnyt epäkohtia, joita siinä Suomessa on. Varmasti haluaisin paneutua niihin ja lasten asemaan. Toki edelleen pidän maatalouspolitiikkaa tärkeänä nimenomaan näille seuduille, samoin aluepolitiikkaa kotimaassa. Meidän pitää Suomessa tehdä sellaista politiikkaa, että koko maa säilyy asuttuna.