Kissan syvin olemus koukutti netissä

Kurkistus kissan väärinymmärrettyyn sielunelämään oli Yle Keski-Pohjanmaan vuoden 2013 luetuin nettijuttu. Artikkeli keräsi ennätysmäiset 160 000 lukijaa sivuillemme. Muut klikatuimmat jutut käsittelevät kaikkea maan ja taivaan välillä aina hatuista laiskuuteen ja ruikulista koulu-uhkailuun.

Koulu-uhkaukset
Kissa katsoo yläviistoon taivasta kohti.
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Yle Keski-Pohjanmaan suosituimmassa artikkelissa Kissa puhuu kieltä jota harva osaa , asiantuntija Helena Telkänranta kertoo, kuinka kissalla on kymmeniä erilaisia eleitä ja ilmeitä, joilla on erilainen merkitys. Ne eivät avaudu omistajalle ilman harjoittelua.

Vaikka luonto ja eläimet keräävät aina klikkauksia, seuraavaksi luetuin juttu vuonna 2013 käsitteli jotain aivan muuta. Himoittu statussymboli löytyy enää harvalta -juttu valottaa päähineen historiaa. Museoamanuenssi Carola Sundqvist opastaa, että kuka tahansa ei aikanaan voinut hankkia päähänsä aivan mitä tahansa. Olivat olemassa säännöt.

Me suomalaiset taidamme rakastaa sitä, että joku opastaa meitä elämään oikealla tavalla. Olisivatko siksi professori Juha Hakalan teesit nousseet lukulistalla kolmanneksi? Vai onko niin, että, Professori kannustaa laiskuuteen – löysien poistossa työelämästä lähti myös luovuus- jutun sanoma kerta on kaikkiaan vain niin vetoava?

Klikkauksia keräsi vuonna 2013 myös inhorealistinen artikkeli Tanakka tauti tyhjentää vatsoja ja työpaikkoja.

Aina ei tarvita tuhansia sanoja, jotta juttu kiinnostaa. Viidenneksi luetuin juttu oli Kuvagalleria: Eino puhalsi pöydän, puhkui trampoliinit ja pätkäisi puut.

Kuluvan vuoden eksoottisin uutinen oli luvaton susijahti Perhossa. Jutussa muun muassa kerrottiin, minkä hinnan salakaataja joutuu laittomasta saaliistaan valtiolle pulittamaan. Ei ollutkaan ihme, että asian taustoja valottava juttu Susien salakaato oli tarkkaan suunniteltu operaatio kiinnosti lukijoita. Sijoitus eniten klikattujen juttujen listalla oli kuudes.

Käytännöllisiä vinkkejä keittiön ja kodin ongelmiin tarjoava juttu Viemärinavaaja löytyy ruokakaapista – kysyvä löytää konstit kodinhoitoon kiinnosti seuraavaksi eniten. Ihminen ei ehkä nykyään tiedä, miten selviytyä arjen haasteista, mutta hän ymmärtää kyllä etsiä niihin apua kysymällä! Marttojen mukaan hedelmäkärpästen karkotuskeino on muuten kaikkein kysytyin niksi.

Helmikuussa koulunkäynti tyssäsi hetkeksi Kalajoella koulu-uhkauksen vuoksi. Siitä kertova juttu Kalajoen koulu-uhkaus osoittautui perättömäksi kiinnosti tietysti. Lokakuussa ikäihmisten ruokailu muuttui Kannuksessa ja uutta menettelyä avaava Vanhukset ihmeissään: "Kuka keksi tuoda ruuan 500 kilometrin päästä?" oli vuoden yhdeksänneksi luetuin nettijuttu. Ikuisuuskysymys, voivatko mies ja nainen olla vain ystäviä, näyttää pohdituttavan yhä. Ainakin siitä kertova juttu Miehen ja naisen ystävyys vaatii viettien sivuuttamista sai lukijat kiinnostumaan.