Synnyttäjiä houkutellaan mainoskampanjalla

Ensi vuonna asiakkailla on mahdollisuus valita itse hoitopaikkansa vaikka maakuntansa ulkopuolelta. Tähän saumaan iskee Hämeenlinnassa sijaitseva Kanta-Hämeen keskussairaala, joka etsii valtakunnallisella mainoskampanjalla uusia synnyttäjiä esimerkiksi pääkaupunkiseudulta.

Kotimaa
Synnytyssalissa synnyttäjä makaa vuoteessa ja mies istuu vieressä.
Ville Välimäki / Yle

Jo nyt Kanta-Hämeen keskussairaalaan on hakeutunut synnyttäjiä esimerkiksi Pirkanmaan puolelta Akaasta, josta on paikoin lyhyempi matka Hämeenlinnaan kuin Tampereelle. Keskussairaala toivookin saavansa ensi vuonna synnyttäjiä paitsi Pirkanmaalta myös pääkaupunkiseudulta.

Hämeenlinnan synnytysosaston valtteina pidetään kodinomaisuutta, yksilöllistä palvelua, äidin toiveiden huomioon ottamista sekä hallittua kivunlievitystä. Kanta-Hämeen keskussairaalan johtava ylilääkäri Markku Järvinen uskoo, että sairaalan synnytysosaston kapasiteetti riittää hyvin.

Järvisen mukaan keskussairaalassa on käytössä kaikki moderniin synnystystoimintaan kuuluvat tilat sekä osaavaa henkilökunta. Hän uskoo, että äidit toivovat synnytyksiltä ennen muuta rauhaa.

Luulen, että synnyttäjät haluavat ihmisen kokoista sairaalaa.

Markku Järvinen

– Luulen, että synnyttäjät haluavat ihmisen kokoista sairaalaa, missä liian suuren yksikön kiireet ja paineet eivät tule esiin. Meillä ympäristö on rauhallista ja henkilökunta on ammattitaitoista ja ystävällistä. Palvelun laatu ja asiakkaiden kohtelu ovat tärkeitä.

– Tottakai synnyttäjät odottavat, että lääketieteelliset edellytykset, kuten kivunlievitys, ovat olemassa ja kunnossa. Ja tietenkin valmiudet hoitaa jos tulee jotakin odottamatonta tai komplikaatioita. Nämä valmiudet meillä ovat kyllä olemassa.

Potilaille valinnanvapaus

Kanta-Hämeen keskussairaalassa ollaan ylpeitä nimenomaan synnytys- ja naisten tautien yksiköstä. Mainoskampanjalla tavoitellaan paitsi oman maakunnan asiakaskuntaa myös laajemmin ihmisiä. Koko sairaanhoitopiirin profiilia halutaan nostaa ihmisten mielikuvissa.

Asiakkaalla on ensi vuoden alusta oikeus hakea hoitoa mistä tahansa kunnallisesta sairaanhoidon yksiköstä. Johtavan ylilääkärin Markku Järvisen mukaan keskussairaala haluaa tiedottaa laajasti väestölle sen, mitä potilaiden vapaa hakeutuminen jatkossa merkitsee.

– Ja Kanta-Hämeen keskussairaala on yksi hyvä vaihtoehto, Järvinen sanoo.