1. yle.fi
  2. Uutiset

Nettikuvaan ei luoteta taidekaupassa

Taidekauppakin on uinut verkkoon. Ostajat eivät kuitenkaan ole valmiita tekemään hankintoja pelkästään hiiren klikkauksilla.

Kotimaan uutiset
Taideteos.
Suvi Pirinen / Yle

Jyväskylän Taiteilijaseuran taidelainaamosta voi muutamalla napin painalluksella ostaa vaikkapa pronssisen pienoisveistoksen, installaation tai grafiikan työn. Teoksia on noin vuoden ajan voinut hankkia myös netistä. Yhtään teosta ei ole kuitenkaan verkkokaupan kautta vielä ostettu, vaikka Taiteilijaseura myy vuodessa yhteensä 400–700 teosta.

Kuva ei koskaan kerro kaikkea.

Tuija Ollikainen

– Uskon, että teos halutaan kuitenkin nähdä fyysisesti. Kuva ei koskaan kerro kaikkea. Kokoa on vaikea hahmottaa ja väritys ei verkossa ole välttämättä sama kuin kuvassa. Taide on niin henkilökohtainen ostos, että se halutaan nähdä paikan päällä, Taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Tuija Ollikainen sanoo.

Verkkokauppaan mahtuvat myös ne teokset, joille ei riitä tilaa taidelainaamossa. Kuvataiteilija Minja Revonkorpi arveleekin, että verkkotaidekaupan tärkein tehtävä on olla taiteen näyteikkuna.

– Kuvien perusteella pystyy hahmottamaan minkä tyylisiä teoksia taitelija tekee, Revonkorpi sanoo.

Ensin nettiin, sitten galleriaan

Taidelainaamossa on myytävänä yhteensä noin tuhat teosta sadalta eri taiteilijalta. Verkkokaupan tarkkoja kävijämääriä Ollikainen ei osaa sanoa. Hän kuitenkin uskoo, että kävijöitä on paljon.

– Moni, joka tänne lainaamoon tulee, sanoo, että on käynyt ensin verkkokaupassa katsomassa, Ollikainen kertoo.

Aito taide maksaa enemmän kuin Ikean julisteet.

Minja Revonkorpi

Taiteilijoiden omista nettisivuista verkkokauppa eroaa ainakin siinä, että verkkokaupassa hinnat on selkeästi kerrottu.

– Olen huomannut, että ihmiset kaipaavat jonkinlaista hintatasotietoa. Ihmiset saattavat yllättyä, että aito taide maksaa enemmän kuin Ikean julisteet, Revonkorpi kertoo.

Revonkorven mukaan keskisuomalainen aito taide kuitenkin eroaa massatuotannosta monella tapaa.

– Aitous ja yksilöllisyys. Kenelläkään muulla ei ole sitten samanlaista teosta, hän sanoo.

Lue seuraavaksi