1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kysely: Nettiäänestys lisäisi etenkin nuorten vaali-intoa

Mahdollisuus äänestää netissä kiiinnostaa eniten alle 30-vuotiaita, vähiten yli 60-vuotiaita. Taloustutkimus kysyi lähes tuhannelta suomalaiselta, mitä he ajattelevat sähköisestä äänestämisestä.

politiikka
Nettiäänestysgrafiikka
Taloustutkimus Oy / Yle Uutisgrafiikka

Suomalaiset uskovat sähköiseen äänestämiseen. Taloustutkimuksen kyselyssä 90 prosenttia vastaajista uskoi, että mahdollisuus äänestää netissä lisäisi nimenomaan nuorten äänestysaktiivisuutta.

Kaikkein nuorimmista eli 18–29-vuotiaista selvästi yli puolet uskoi, että innostuisi itse äänestämään, jos äänen voisi antaa internetissä.

Taloustutkimus kysyi myös, miten mahdollisuus antaa äänensä netissä vaikuttaisi äänestysaktiivisuuteen yleensä. Yli 60-vuotiaistakin 63 prosenttia ilmoitti uskovansa, että mahdollisuus äänestää netissä nostaisi äänestysaktiivisuutta.

Presidentinvaaleista nettivaalit?

Sähköistä äänestämistä kokeiltiin vuoden 2008 kuntavaaleissa Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä. Äänestys tapahtui vaalipaikalla. Tuolloin osa äänista katosi ja vaalit jouduttiin uusimaan kaikilla kolmella paikkakunnalla. Nettiäänestystä Suomessa ei ole kokeiltu.

Sähköisestä äänestämisestä ei ole kuitenkaan kokonaan luovuttu. Oikeusministeriö perusti marraskuussa työryhmän pohtimaan asiaa.

Uusista nettivaaleista ei ole tehty päätöksiä. Julkisuudessa on väläytelty ajankohdaksi presidentinvaaleja 2018.

Virossa menestystarina

Sähköinen äänestys otettiin ensimmäisenä käyttöön Virossa. Siellä nettiäänestys on ollut käytössä vuodesta 2005. Sähköiset vaalit ovat lisänneet äänestysaktiivisuutta arviolta noin kaksi prosenttiyksikköä.

– Se kuulostaa pieneltä, mutta ilman nettiäänestystä äänestysprosentti olisi laskenut, sanoo tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta.

Lue seuraavaksi