Stressitöntä joulua etsimässä

Joulustressi alkaa joillakin jo loka-marraskuussa, kun aletaan etsiä joululahjoja. Sitten alkaa stressi leipomisista, siivouksesta ja ruuan laitosta. Vuoden ruuhkaisimpana ostospäivänä tavaratalon asiakkailta löytyi kuitenkin paljon vinkkejä stressittömään jouluun.

Kotimaa
Kaupan jouluruuhkassa stressitaso voi nousta nopeasti tappiinsa.
Joulu on rauhoittumisen ja yhdessäolon aikaa. Silti moni kokee joulustressiä. Toimittaja Ani Malmi etsi vinkkejä stressittömään jouluun.

Villiä meskettä, helinää helskettä, kiire jo on, kiire jo on... Joululauluissakin jouluun valmistautuminen on yhtä hässäkkää.

Suurin stressin aiheuttaja lienee siivous. Jostain syystä jouluksi pitää siivota jokainen kodin kolo kaappeja, saunaa ja listojen päällisiä myöten. Kunpa jokainen osaisi ajatella asiaa niin, kuin joku viisas sen kiteytti.

- Miksi minä niitä kaappeja kuuraisin, enhän minä jouluani aio kaapissa viettää.

Toinen suuri stressin aiheuttaja on joulun ruokahuolto. Jostain syystä jouluksi pitää tehdä kaikki alusta alkaen itse. Paitsi, että aina ei tarvitse.

- Viime joulu oltiin kotona. Tänä jouluna mennään sukulaisten luo syömään jouluateria.

Vinkkejä rentoon jouluun

Jouluostoksilla aatonaattona olleet lappeenrantalaiset olivat jo päässeet suurimmasta joulustressistä eroon. Ostosruuhkassa heiltä löytyi paljon hyviä vinkkejä stressittömään jouluun.

- Pari kertaa olen viettänyt jouluni kaukomailla ja siellä stressiä on vähemmän.

- Me laitetaan lapset hoitoon mummolaan ja silläaikaa siivotaan ja laitetaan joulu mieheni kanssa. Sillä tavalla selviää ilman stressiä.

- Minulle tärkeintä joulussa on rauhoittua perheen parissa.

- Pitää unohtaa kaikki epäolennainen ja keskittyä vain siihen olennaiseen.