Turvakodin täyttyminen juhlapyhinä on myytti

Joulurauhaa tavoitellaan turvakodissakin. Lahden turvakodissa hässäkkää aiheuttaa tänä jouluna edessä oleva muutto.

Kotimaa
Joulukuusi Lahden turvakodilla

Jouluaaton aattona Lahden turvakodissa on rauhallista, mutta sekaista. Pyhien jälkeen turvakoti muuttaa väliaikaistiloihin ensikotiin, josta se taas kahden kuukauden päästä siirtyy uusiin tiloihin Launeenkadulle.

Pakkaushulinasta huolimatta turvakodissa valmistellaan kodikasta ja rauhallista joulua. Asiakkaita ei ole tungokseksi asti. Joulupukkikaan tuskin kolkuttaa turvakodin ovelle tänä vuonna, koska lapsiperheitä ei ole paikalla ainakaan aatonaattona.

- Monesti perheet yrittävät sinnitellä joulun kotona, joten usein meidän joulumme ovat aika rauhallisia, kertoo 15 vuotta turvakodilla työskennellyt perhe- ja kriisityöntekijä Tarja Piironen.

Tilanne voi muuttua äkkiä. Turvakodilla on joulupukin puhelinnumero valmiina siltä varalta, että lapsiperheitä ilmestyy.

Toiveikkaasti kohti uutta vuotta, talousvaikeuksista huolimatta

Lahden turvakodissa on päättyvänä vuonna ollut tavallista huiljaisempaa. Ensi- ja turvakotiyhdistyksen ylläpitämällä Lahden ensikodilla puolestaan on tänä vuonna ollut vain puolet normaalista asiakasmäärästä.

- Kuntien talouden kiristyminen on näkynyt meillä kuluvan vuoden aikana vakavalla tavalla, sanoo ensi- ja turvakotiyhdistyksen toiminnanjohtaja Jukka Ihalainen.

Yksittäistä syytä asiakasmäärän laskulle Ihalainen ei esitä, mutta arvelee asialla olevan tekemistä kuntien säästökuurien kanssa. Kunnat maksavat asiakkaiden oleskelun ensikodissa.

Ensikotityön ontumisesta huolimatta avuntarve on entisellään, uskoo Jukka Ihalainen.

Turvakodille remontoitavissa uusissa tiloissa on tarkoitus antaa monipuolista tukea perheille. Turvakodin kanssa saman katon alle siirtyy yhdistyksen muitakin toimintoja: eroapu sekä perhetyön ja väkivaltatyön avopalvelut.