1. yle.fi
  2. Uutiset

Jouluvieraita maailman toiselta puolen

Joulupukin pajakylässä Joulupukin postin nurkilla ei paljon suomen kieltä kuule joulun alla. Ilma on sakeanaan englantia, venäjää ja kiinaa. Aaton aattona postin ovella kaukaisimmat jouluvieraat olivat Hong Kongista ja Australiasta. Joulun suuret hitit Rovaniemelllä ovat Joulupukki, lumi ja revontulet.

Kotimaan uutiset
Aasialaiset pajakylä
Jarmo Siivikko / Yle

Ulkomaisten matkailijoiden määrä Joulupukin postissa kasvaa tasaisesti. Elina-postitontun mukaan aatonaatto on vilkkaampi kuin viime vuonna. Lukuisimpina vierailijoina erottuvat venäläiset sekä aasialaiset matkailijat. Uutena ryhmänä postissa on tänä vuonna noteerattu australialaiset, jotka tulevat katsomaan erityisesti lunta ja Joulupukkia.

Vanessa ja Kaylen tulivat Hong Kongista tapaamaan Joulupukkia. Toinen suuri nähtävyys on revontulet, vaikka kaikkia revontulitaikoja he eivät kuulemma tienneetkään.

- Haluamme nähdä luonnon voimat ja ne näkyvät revontulissa. Ne ovat tärkein merkki auringon aktiivisuudesta ja vaikeita nähdä meillä, mutta täällä ne näkyvät, joten tulimme tänne niitä katsomaan, Vanessa Hong Kongista.sanoo.

- En tiennytkään, että revontulien näkeminen saa aikaan poikalapsia. Nyt tarvittaisiin vain vielä poikaystävä, Kaylen Hong Kongista nauraa.

Hong Kongin työillä pitää kiirettä. Aikaa on vain pari päivää ja vielä paljon näkemättä ja tekemättä.

Australiassa mennään jouluna rannalle

Sydneystä Australiasta kotoisin oleva Vanessa ei pidä kaupallisesta joulusta. Hänen mielestään parasta on vain olla ystävien ja sukulaisten kanssa. Mitään erityistä ei tarvitse.

- Tykkään mennä jouluna isoäitini luo, hän tekee parasta kalaa, jota tiedän, Vanessa kertoo.

Australialainen joulu poikkeaa suomalaisesta vaikkapa siten, että heillä on tapana mennä uimarannalle grillaamaan ja pitämään hauskaa. Kuusikaan eil ole aito vaan muovinen.

- Me olemme vähän outoja, syömme jouluna grillikylkeä ja uimme. Joulupuu on muovia, koska aidot pakkavat palamaan poroksi, Vanessa Sydneystä naurahtaa.

Vanessa ja hänen ystävänsä viettävät pohjoisessa pidemmän aikaa, sillä yksi Vanessan ystävistä, Sophie, asuu nykyään Oulussa.

Lue seuraavaksi