Kalashnikov-rynnäkkökiväärin kehittäjä on kuollut

Mihail Kalashnikov kehitti AK-47:n eli Kalashnikovin toisen maailmansodan jälkeen 1940-luvun lopulla. Asetta on valmistettu yli 100 miljoonaa kappaletta ja se on yhä laajalti käytössä eri puolilla maailmaa.

Ulkomaat
Mikhail Kalashnikov pitelee käsissään AK-47 rynnäkkökiväärin ensimmäistä mallia.
Mihail Kalashnikov pitelee käsissään AK-47 rynnäkkökiväärin ensimmäistä mallia Moskovassa aseen 60-vuotisjuhlapäivänä 6. heinäkuuta 2007.Dima Korotayev / AFP / Lehtikuva

Kalashnikov-rynnäkkökiväärin kehittäjä, venäläinen asesuunnittelija Mihail Kalashnikov on kuollut. Kalashnikov kuoli maanantaina sairaalassa kotikaupungissaan Izhevskissä Udmurtian tasavallassa Venäjällä.

Kalashnikov oli kuollessaan 94-vuotias. Russia Today -uutissivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) hän kärsi viime vuosina sydänongelmista ja oli ollut sairaalahoidossa marraskuusta lähtien.

Kalashnikov on Venäjällä kansallissankarin asemassa. 90-vuotissyntymäpäivänään hän sai maan silloiselta presidentiltä Dimitri Medvedeviltä korkeimman valtiollisen kunniamitalin.

Kuuluisin asesuunnittelijan kehittämä ase on AK-47, joka tunnetaan myös nimellä Kalashnikov. Ase on yhä laajalti käytössä eri puolilla maailmaa.

Mihail Kalashnikov kehitti AK-47:n toisen maailmansodan jälkeen 1940-luvun lopulla. Se on maailman eniten valmistettu tuliase. Aseella on uutistoimisto Reutersin mukaan tapettu enemmän ihmisiä kuin millään muulla tuliaseella.

Panssarisotilaasta asesuunnittelijaksi

Mikhail Kalashnikov syntyi vuonna 1919 maanviljelijäperheen 17. lapsena. Toisessa maailmansodassa hän palveli puna-armeijassa panssarijoukoissa ennen haavoittumistaan syksyllä 1941.

Haavoittumisensa jälkeen Kalashnikov ryhtyi tekemään sitä, mistä hän tuli kuuluisaksi: suunnittelemaan rynnäkkökivääriä. Kalashnikov näki puutteita neuvostosotilaiden aseissa, jotka olivat selvästi heikompia kuin saksalaisten aseet.

AK-47 näki päivänvalon vuonna 1947. Sen jälkeen sitä on valmistettu yli 100 miljoonaa kappaletta. Neuvostoarmeija otti aseen käyttöön vuonna 1949.

Kalashnikovilta on usein kysytty, mitä hän ajattelee siitä, että hänen kehittämäänsä asetta käytetään konfliktipesäkkeissä eri puolella maailmaa.

- Kehitin aseen isänmaan rajojen puolustamista varten. Ei ole minun vikani, että sitä on käytetty paikoissa, joissa sitä ei olisi pitänyt käyttää. Se on poliitikkojen vika, Kalashnikov sanoi 90-vuotisjuhlallisuuksissaan muutama vuosi sitten.

Lähteet: Itar-Tass, AP, Reuters