1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkija viime päivien armahduksista Venäjällä: Putinilla on varaa esittää hyvää tsaaria

Venäjän duuma hyväksyi viime keskiviikkona uuden armahduslain. Lain hyväksymisen jälkeen Putin on nopeassa tahdissa armahtanut öljymiljardööri Mihail Hodorkovskin ja Pussy Riotin jäsenet. Suomalaistutkija uskoo Greenpeace-aktivistien armahdukseen "samaan syssyyn".

Kotimaan uutiset

Venäjän presidentti Vladimir Putin on armahtanut muutaman päivän kuluessa niin öljymiljardööri Mihail Hodorkovskin kuin punkyhtye Pussy Riotin jäsenetkin. Venäjän asiantuntija Markku Kangaspuro Aleksanteri-instituutista arvioi, että armahdukset voivat olla merkki siitä, että Putin on valmis antamaan kritiikille tilaa.

– Täytyy toivoa, että on tehty uudelleenarviointia siitä, kuinka paljon kritiikkiä ja opposition toimintaa sallitaan. Moskovassa oli myös pormestarinvaalit, joissa opposition pääehdokkaan annettiin olla haastamassa hallitsevan puolueen ehdokas, tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro huomauttaa.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi pyrki heinäkuussa Moskovan pormestariksi, mutta hän hävisi vaalit Kremlin tukemalle Sergei Sobjaninille.

"Greenpeace-aktivisteille armahdukset samaan syssyyn"

Markku Kangaspuro uskoo, että Hodorskin ja Pussy Riotin armahdukset enteilevät myös Greenpeacen aktivistien armahtamista. Myös Putin on vihjannut tähän suuntaan. Hän arvioi viiime viikolla, että Venäjän duuman keskiviikkona hyväksymä armahduslaki koskisi myös huliganismista syytettyjä Greenpeace-aktivisteja

– Kaikki odotusarvo on, että he seuraavat hyvin nopeasti samaan syssyyn. Asiaa ei tarvitse vitkutella niin kauan, että heidän tilanteensa pääsisi häiritsemään Sotshiin valmistautumista.

Sotshin talviolympialaiset käynnistyvät helmikuun kuudentena päivänä. Pussy Riotin jäsen Marija Aljohina kutsui aiemmin maanantaina koko armahdusta pr-tempuksi.

– Kyllä tytöillä kanttia on. En usko, että joutuvat takaisin vankilaan ainakaan ennen olympialaisten päättymistä. Varmaan kaikki riippuu siitä, miten valtaapitävät ja Putin nyt arvioivat Venäjän yhteiskunnan kehittyvän, tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro Aleksanteri-instuutista kertoo.

– Putinin asema vaikuttaa erittäin vahvalta. Hän on erittäin päättäväisen oloinen ja näkyvä. Kyllä hän tällä koko showlla, tempulla osoitti niin kotimaiselle yleisölle kuin meille täällä lännessä, että hänelle ei ole haastajaa. Hodorkovski ei ole sitä, eikä sitä ole Pussy Riot myöskään. Hänellä on nyt varaa esittää hyvää johtajaa, hyvää tsaaria.

Lue seuraavaksi