Laajat alueet vailla sähköä Pohjois-Amerikassa

Sadat tuhannet ihmiset joutunevat viettämään joulun ilman sähköä Kanadassa ja Yhdysvalloissa jäätävien sateiden katkottua linjat.

Ulkomaat
Jäämyrskyn aiheuttamia tuhoja Merrickvillessa, Ontarion itäosissa, Kanadassa 23. joulukuuta.
Jäämyrskyn aiheuttamia tuhoja Merrickvillessa, Ontarion itäosissa, Kanadassa 23. joulukuuta.Stephen Morrison / EPA

Sadat tuhannet ihmiset ovat edelleen ilman sähköä Pohjois-Amerikassa jäämyrskyjen jäljiltä. Jäätävät sateet ovat katkoneet sähkölinjoja etenkin Toronton suurkaupungissa Kanadassa.

Toronton pormestarin Rob Fordin mukaan äärimmäiset säät ovat olleet pahimmat kaupungin historiassa. Torontossa on edelleen lähes 200 000 ihmistä ilman sähköjä.

Paikallisen sähköyhtiön johtaja Anthony Haines arvioi, että sähköt saadaan kokonaan toimimaan vasta tapaninpäivän jälkeen. Sähkönjakelussa on häiriöitä myös lukuisilla pienemmillä paikkakunnilla Ontariossa, Quebecissä ja Nova Scotiassa.

Säät ovat muuttaneet myös monen joululomailijan suunnitelmat. Tiet ovat monin paikoin hengenvaarallisen liukkaita. Myös lukuisia lentoja on jouduttu perumaan.

Yhdysvalloissa sähkölinjoja rikkovat jäätävät sateet ovat vaivanneet etenkin Michigania ja New Yorkin osavaltiota. Yhdysvaltojen puolella sähköttä on lähes 400 000 ihmistä. Rajuilmojen aiheuttamissa onnettomuksissa on kuollut 11 amerikkalaista.

Kurjat säät ovat muuttaneet joulunviettäjien suunnitelmia myös Yhdysvalloissa. Viime päivinä on peruttu satoja lentoja ja tuhannet lentovuorot ovat päässet lähtemään aikataulustaan jäljessä.

Lähteet: AP, Yle Uutiset