1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Enigma-koodin purkaja sai kuninkaallisen armahduksen – lähes 60 vuotta kuolemansa jälkeen

Toisen maailmansodan aikana saksalaisten salauskoodin murtanut mies tuomittiin 50-luvulla homoseksuaalisuudesta. Kuningatar Elisabet II armahti neroksi kuvaillun matemaatikon lähes 60 vuotta tämän kuoleman jälkeen, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Alan Turingin patsas Manchesterissa. Kuva: Reuters-TV

Alan Turing oli brittiläinen matemaatikko, jonka johtaman ryhmän onnistui purkaa saksalaisten toisessa maailmansodassa 1939–1945 käyttämä Enigma-koodi.

Saksalaisen Arthur Scherbiuksen kehittämä Enigma on sähkömekaaninen salauslaite. Sen salauksen murtamista on pidetty merkittävänä tekijänä liittoutuneiden sotamenestyksessä.

Vuonna 2009 Britannian hallitus esitti virallisen anteeksipyynnön matemaatikon tuomitsemisesta ja "hirvittävästä kohtelusta". Lähes 60 vuotta kuolemansa jälkeen Turing sai kuningatar Elisabet II:lta kuninkaallisen armahduksen.

– Tohtori Alan Turing oli poikkeuksellinen mies. Hän toteutti nerokkuuttaan toisen maailmansodan aikana Bletchley Parkissa, missä hänellä oli ratkaiseva rooli Enigma-koodin murtamisessa. Koodin purku edesauttoi sodan loppumista ja pelasti tuhansia henkiä, sanoi Britannian oikeusministeri Chris Grayling jouluaattona annetussa armahduksessa.

Turing oli homoseksuaali, joka tuomittiin vuonna 1952 suhteesta samaa sukupuolta olevan kanssa. Hän valitsi kokeellisen kemiallisen kastraation vankilan sijasta.

Toisesta maailmansodasta lähtien Britannian kryptoanalyysin päätukikohdassa työskennellyt Turing menetti tuomion takia työpaikkansa Bletchley Parikssa. Myös Asema X:ksi kutsutussa tukikohdassa purettiin useita toisen maailmansodan akselivaltojen käyttämiä koodeja.

Turing kuoli vuonna 1954 syanidimyrkytykseen. Hän kuoli 41-vuotiaana. Turingin kuolemaa on pidetty itsemurhana, mutta viime vuosina on pohdittu sen mahdollisuutta, että hän olisi myrkyttänyt itsensä vahingossa.