1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä lopettaa Greenpeace-aktivistien juttujen käsittelyjä

Venäjä lopetti oikeusjutun käsittelyn yhden Greenpeace-aktivistin osalta. Aktivistin henkilöllisyys tai kansallisuus ei ole vielä tiedossa. Uutistoimisto AFP uutisoi aiemmin tänään, että käsittely olisi lopetettu useamman kuin yhden aktivistin osalta.

Ulkomaat

Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjä on ilmoittanut lopettavansa yhden Greenpeace-aktivistia koskevan oikeusjutun käsittelyn. Aktivistin henkilöllisyys tai kansallisuus ei ole vielä tiedossa.

Aiemmin tiistaina AFP ilmoitti, että tutkinta olisi lopetettu kolmen aktivistin kohdalla.

Greenpeace ilmoitti puolen päivän jälkeen Suomen aikaa Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että ensimmäisen aktivistin syytteet on virallisesti hylätty Venäjällä. Vangittujen aktivistien joukossa on ollut myös suomalainen Sini Saarela.

Suomen Greenpeacen viestintäpäällikkö Juha Aromaa uskoo, että vapauttavia päätöksiä tulee pian lisää.

– Uskon, että Saarelankin osalta voidaan toteta, että tutkinta päättyy ja poistuminen Venäjältä on edessä lähipäivinä, Aromaa sanoi Yle Uutisille.

Aromaa piti ratkaisua odotettuna Venäjän duuman hyväksyttyä armahduslain noin viikko sitten. Aromaan mukaan Greenpeace haluaa seuraavaksi tutkia oikeusteitse, onko Venäjän öljynporaus arktisilla alueilla laillista.

– Greenpeacen Venäjän toimisto on tehnyt tutkintapyynnön Venäjän syyttäjälle, onko öljynporauksen aloittaminen Venäjän lain mukaista, koska meidän käsityksemme mukaan öljynporauksen öljyvuotojen torjuntasuunnitelma on puutteellinen, Aromaa kertoi.

Syyskuussa Venäjällä pidätettiin 30 Greenpeace-aktivistia ja yhden Arctic Sunrise -aluksen miehistön jäsenen näiden yritettyä kiivetä Prirazlomanaja-öljynporauslautalle Barentsinmereen kuuluvalla Petšoranmerellä.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP

Lue seuraavaksi