1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Ulkomaat

BBC tarjoaa harvinaista jouluherkkua Sex Pistols -faneille

Pahamaineinen punkrokkari Sid Vicious tanssii jouluna hittien tahtiin lapsilauman keskellä ja Johnny Rotten jakaa lahjoja. Tämä ei ole fiktiota vaan kuvanauhalle tallennettua faktaa.

Sex Pistols, rumpali Paul Cook, laulusolisti Johnny Rotten, basisti Sid Vicious ja kitaristi Steve Jones, 1970-luvulla. Kuva: AP Graphics Bank

Voi kuulostaa uskomattomalta, että pahennusta herättänyt Sex Pistols -basisti Sid Vicious on viettänyt joulua lapsikatraan keskellä joraten hittien tahtiin bändin laulajan Johnny Rottenin jakaessa lahjoja.

Tämä tapahtui joulupäivänä vuonna 1977, kun Sex Pistols vietti joulun hyväntekeväisyyden merkeissä Huddersfieldin Ivanhoe-yökerhossa Britanniassa.

Julian Templen ohjaamassa dokumentissa Never Mind the Baubles: Xmas '77 With the Sex Pistols näytetään ensimmäisen kerran Huddersfieldissä kuvattu materiaali kokonaisuudessaan.

– Se on ehkä parasta kuvaa, mitä Pistolsista on ikinä kuvattu, Temple sanoi The Guardianille.

Käsivaralla kuvatusta materiaalista on aiemmin näytetty vain pätkiä (siirryt toiseen palveluun) muun muassa Templen vuonna 2000 julkaisemassa dokumenttielokuvassa The Filth and the Fury (siirryt toiseen palveluun) ja Peter Spencen yhdeksän minuuttia kestävässä lyhytelokuvassa vuodelta 2008.

Uusi, tunnin kestävä Sex Pistols -dokumentti saa ensi-iltansa tapaninpäivänä BBC:n Four-kanavalla.

Dokumentissa nähdään muun muassa hymyilevä Vicious tanssimassa lasten kanssa Boney M:n ja Baccaran tahtiin ja kuinka Johnny Rotten hyppää jättimäiseen joulukakkuun, jonka yleisö ja bändi ahmivat lopuksi yhteistuumin.

Hyväntekeväisyystempauksen kohteena olivat viikkoja lakossa olleiden palomiesten lapset.

Tosiasiassa keikka hyödytti molempia osapuolia, kun yhdeksän viikkoa lakkoilleet, taloudellisissa vaikeuksissa olleet palomiehet saivat lapsensa ruokittua ja Sex Pistols pääsi esiintymään.

Joulukuussa 1977 bändi oli esiintymiskiellossa jo lähes kaikkialla Britanniassa – heitä ei päästetty edes Holiday Inn -ketjun hotelleihin.

Ohjaajan mukaan Vicious ja Rotten olivat useimmille lööppien hirviöitä.

– On kaunista, kun näkee heidän soittavan seitsemän- ja kahdeksanvuotiaille. Bändi oli radikaali, mutta heillä oli suurempi sydän kuin useimmat tietävät, Temple sanoi.

Hyväntekeväisyyskeikka jäi Sex Pistolsin viimeiseksi Britanniassa. Kaksi viikkoa myöhemmin bändi hajosi.

Sid Vicious puolestaan kuoli heroiinin yliannostukseen vuonna 1979, neljä kuukautta sen jälkeen, kun hän oli saanut syytteen tyttöystävänsä Nancy Spungenin murhasta.