Jeesuksen syntymäkirkko korjataan

Kiireisintä on kirkon vuotavan vesikaton uudistaminen. Rakennusyhtiö on tilannut työtä varten Italiasta 30 tonnia tammiparruja, jotka tuodaan lähiviikkoina kaupunkiin israelilaisen sataman kautta.

Ulkomaat
Pappi Kristuksen syntymäkirkon ovella Betlehemissä.
Pappi Kristuksen syntymäkirkon ovella Betlehemissä vähän ennen joulua 2005.Pavel Wolberg / EPA

Länsirannan Betlehemissä italialainen rakennusyhtiö valmistautuu Jeesuksen syntymäkirkon peruskorjaukseen. Kirkko on jo joulunpyhinä rakennustelineiden peitossa, vaikka jumalanpalvelukset jatkuvat toistaiseksi normaalisti.

Kiireisintä on kirkon vuotavan vesikaton uudistaminen. Rakennusyhtiö on tilannut työtä varten Italiasta 30 tonnia tammiparruja, jotka tuodaan lähiviikkoina kaupunkiin israelilaisen sataman kautta.

Ennen töiden aloittamista asiantuntijat ovat tutkineet tarkoin kirkon alkuperäistä rakennusta. Osa alkuperäisistä tukipuista on palestiinalaista seetripuuta ja peräisin 1200-luvulta.

Rakennetta on vahvistettu 1400-luvulla italialaisella tammipuulla. Pyrkimyksenä on säilyttää mahdollisimman paljon alkuperäisistä rakenteista ja vaihtaa vain pahoin lahonneet ja haurastuneet osat.

Töitä saattaa hidastaa riittävän rahoituksen puuttuminen. Palestiinalaishallinto on luvannut työhön miljoona dollaria, mutta pelkän kattotyön arvellaan maksavan ainakin 15 miljoonaa dollaria.

Katon lisäksi kirkon sisätilat ovat perusteellisen uudistamisen tarpeessa. Sadeveden vuotaminen sisätiloihin on vahingoittanut pahoin monia taideteoksia. Öljylampuista peräisin oleva noki peittää monia kallisarvoisia ikoneja ja maalauksia.

Betlehemin kirkon remonttia ovat viivyttäneet kirkkoa hallinnoivien uskontokuntien väliset riitaisuudet. Kirkkoa hallitsee katolisen, ortodoksisen ja armenialaisen kirkon valitsema triumviraatti. Vasta vuonna 2010 kirkkokunnat pääsivät periaatesopimukseen remontin aloittamisesta.

Jeesuksen syntymäkirkko on kristikunnan tärkeimpiä pyhiinvaelluskohteita. Sen vanhimmat osat ovat peräisin 300-luvulta. Kirkon pyhin paikka on sen kellari, jonka paikalla Kristuksen seimen kerrotaan sijainneen. Uskovat katoliset lähestyvät paikkaa usein kontaten kirkon ovelta asti.

Syntymäkirkko on viime kesäkuusta lähtien lisätty Unescon maailmanperintökohteiden listalle.