1. yle.fi
  2. Uutiset

Saarelan ystävä: Päällimmäinen tunne on helpotus

Greenpeacen ja Venäjän oikeuslaitoksen välillä on käyty kovaa vääntöä aktivistien kohtalosta. Joulupäivänä vapautuspäätöksiä kuultiin tiuhaan tahtiin, mutta taisto ei ole Greenpeacen mukaan ohi.

Kotimaan uutiset
Sini Saarela.
Sini Saarela Yle Uutisten Skype-haastattelussa 17. joulukuuta 2013.Yle

Vihreän kaupunginvaltuustoryhmän puheenjohtaja Emma Kari iloitsee ystävänsä Sini Saarelan vapauttamisuutisesta.

– Varmaan kaikki Sinin läheiset ja ystävät ovat nyt todella helpottuneita. Vielä pitää tietenkin odottaa, että kaikille vapautetuille saadaan viisumit pois Venäjältä, Kari sanoi Yle Uutisille.

Kari pitää kuitenkin Greenpeace-aktivisitien vapauttamisprosessia "vähän erikoisena".

– Miten armahdetaan ihmiset, joita ei ole todettu syyllisiksi mihinkään? Mutta ehkä tässä päällimmäisenä on kuitenkin ilo ja helpotus siitä, että saadaan Sini vihdoin kotiin, Kari totesi.

Kampanjointi jatkuu

Pohjoismaiden Greenpeacen Arktis-vastaava Tapio Laakson mukaan Venäjä ilmeisesti halusi Greenpeacen kanssa käydyllä kovalla väännöllä välittää viestin siitä, että Venäjällä ei tällaista toimintaa sallita.

– Toisaalta heillä ollaan ehkä oltu yllättyneitä siitä, että Greenpeace on pystynyt rakentamaan niin laajan tuen aktivistien taakse ja myös painostamaan Venäjää vapauttamaan aktivistit, Laakso sanoi Yle Uutisille.

Yhtenä erityisenä tekijänä vapautusprosessissa Laakso pitää Hollannin merioikeustapausta, jossa merioikeusistuin Hampurissa määräsi Venäjän vapauttamaan aktivistit ja Greenpeacen laivan.

– Luulen, että nyt nähty armahdusprosessi on Venäjän tapa noudattaa tätä päätöstä. Se, että kansainvälinen merioikeus säilyy tällaisena valtamerien perustuslakina on myös Venäjän intressi.

Greenpeace aikoo Laakson mukaan jatkaa kampanjointia arktisella alueella.

– Mutta kaikesta opitaan.

Laakso uskoo, että myös vangittuina olleet venäläisaktivistit tullaan vapauttamaan.

Lue seuraavaksi