Suomalaisvalmisteinen risteilyalus juuttui jäihin Etelämantereella

Kolme kilometriä jäätä erottaa risteilyaluksen avovedestä, mutta matkustajilla ei ole hätää. Risteilyn tarkoituksena on seurata kuuluisan tutkimusmatkailijan sata vuotta sitten kulkemaa reittiä.

Ulkomaat

Suomessa valmistettu ristelyalus MV Akademik Shokalskiy on juuttunut jäihin Etelämantereen reunamilla. Alus lähetti joulupäivän aamuna hätäviestin.

Aluksella on 74 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Matkustajien joukossa on paitsi tavallisia ristelymatkustajia myös Etelämantereen tutkijoita.

Laiva on tiukasti kiinni jäissä kolme kilometriä leveän jäämassan keskellä, mutta sillä ei ole varsinaista hätää. Kolme jäänmurtajaa on matkalla auttamaan alus irti, mutta jäänmurtajilta kestää jopa kaksi vuorokautta päästä Etelämantereelle Australian vesiltä.

MV Akademik Shokalskiy on rakennettu Turussa ja luovutettu silloiselle Neuvostoliitolle vuonna 1982. Alus on tarkoitettu napa-alueiden tutkimiseen ja se on täysin jäävahvistettu. Sen omistaa Venäjän valtio, mutta alus on vuokrattu australialaiselle Aurora Expeditions -yhtiölle, kertoo uutistoimisto Ria-Novosti.

Laivan matkustajat ovat halunneet seurata kuuluisan tutkimusmatkailijan Douglas Mawsonin reittiä, kun hän johti retkikuntaansa Etelämantereelle sata vuotta sitten. Mukana on myös brittiläisen sanomalehti The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) toimittajia, joilla tosin on väärä tieto laivan alkuperästä.

Laiva lähti Uuden-Seelannin Bluffin satamasta 8.12. Matkustajat ovat viettäneet joulua laivalla.