Pohjanmaan jokien virtaamat hurjia – korkeimmat jopa 70-80 jouluun

Sateisena ja lämpimänä jatkunut sää on nostanut järvien ja jokien vedenpintoja Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Pinnat ovat pääosin edelleen nousussa.

Kotimaa
Kurikan Jyllinkoski 25. joulukuuta.
Kurikan Jyllinkoski joulupäivänä 2013.Anssi Leppänen / Yle Pohjanmaa

Kyrönjoen virtaama on korkeammalla kuin kertaakaan joulun 1944 jälkeen, Suomen ympäristökeskus (Syke) kertoo Twitterissä. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta lisätään, että Kyrönjoella ja Perhonjoella virtaamat voivat nousta tasolle, joka vastaa joka kolmas vuosi toistuvaa kevättulvaa.

Sateisena ja lämpimänä jatkunut sää on nostanut järvien ja jokien vedenpintoja Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Pinnat ovat pääosin edelleen nousussa.

Myös Lapuanjoella, Ähtävänjoella ja Lestijoella sekä useissa pienemmissä vesistöissä tulva voi lähipäivinä lähestyä vuosittain toistuvaa keskimääräisen tulvan tasoa. Lapuanjoen virtaama ei olekaan ollut jouluna yhtä korkealla ainakaan joulusta 1935 lähtien, Syke kertoo Twitterissä. Liinamaassa on peltoja veden alla.

Järvien pinnat edelleen nousussa

Monien tekojärvien ja säännösteltyjen järvien juoksutuksia on Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen mukaan edelleen lisätty. Esimerkiksi Lappajärvi jatkaa kuitenkin nousuaan ja sen ennustetaan olevan tammikuun alussa 70 cm normaalia ylempänä.

Poikkeuksellisen korkealle ovat nousemassa myös Kyrönjoen latvoilla olevat järvet ja tekojärvet. Seinäjärven (Alavus ja Virrat) juoksutusta on edelleen lisätty, mutta järven vedenkorkeus saattaa ennusteiden mukaan vielä hieman nousta. Kalajärven tekojärvi (Seinäjoki) voi lähipäivinä ylittää lupapäätöksen mukaisen normaalitilanteen ylärajan. Ylärajan voi tulvatilanteissa tilapäisesti ylittää.

Aiemmin joulupäivinä kahteen jokeen muodostuneet jääpadot on kuitenkin saatu purettua.