Suuri osa polven tähystysleikkauksista tehdään turhaan

Polvivaivoja olisi järkevämpi hoitaa jumpalla ja fysioterapialla. Turhista polvileikkauksista koituu yhteiskunnalle jopa sadan miljoonan euron kulut vuosittain.

Kuva: Petra Ristola / Yle

Suomalaistutkimuksen mukaan suuri osa polven tähystysleikkauksista on potilaille täysin hyödyttömiä. Tähystysleikkauksesta ei ole apua silloin, kun polvivaivan syynä on ikääntymisen aiheuttama nivelkierukan repeämä.

Tukimukseen osallistui noin 150 35–65-vuotiasta, joista osalle tehtiin lumeleikkaus. Vuoden kuluttua tähystyksestä molemmat potilasryhmät olivat yhtä vähäoireisia ja tyytyväisiä polvensa tilanteeseen.

Tutkijat laskevat, että turhia leikkauksia tehdään Suomessa yli 10 000 vuodessa ja järkevämpää hoitoa olisivat jumppa ja fysioterapia.

Huomattavat kustannukset

Laskelman mukaan hintaa polven tähystysleikkaukselle kertyy sairaslomineen vajaat 10 000 euroa per leikkaus. Turhista leikkauksista koituu tutkijoiden mukaan yhteiskunnalle jopa sadan miljoonan euron kulut vuosittain.

– Käytännössähän tämä tarkottaa, että tälle potilasryhmälle eli keski-ikäisille ihmisille tähystyskirurgia ei ole polvikipuun tehokas hoito, ortopedian dosentti, tutkija Teppo Järvinen toteaa.

Tutkimuksessa nivelkierukan tähystysleikkaukset olivat hyödyttömiä, jos vaivan syynä oli iän tuoma nivelen rappeutuminen. Vuosi leikkauksen jälkeen yli 35-vuotiaat olivat yhtä vaivaisia kuin verrokkinsa, joille oli tehty lumeleikkaus.

"Midaksen kosketusta ei ole"

Järvinen arvelee, että nuorille potilaille polvitähystys jää tapaturman jälkeiseksi hoidoksi jatkossakin. Iso osa leikkauksista jätetään kokonaan tekemättä.

- Näyttäisi siltä, että ikääntyneille ei kannata polven tähystysleikkausta tehdä. Meillä ei ole mitään Midaksen kosketusta, jolla voitaisiin kääntää ikääntymistä taaksepäin, Järvinen sanoo.

Suomalaistutkimus on julkaistu New England Journal of Medicine -lehdessä. Helsingin yliopiston ortopedian ja traumatologian professori Ilkka Kivisaari pitää kollegoidensa tutkimusta kansainvälisesti merkittävänä.

– Kun ajattelee sitä, että tämä on tällainen maailmanluokan lehti, missä nämä tutkimukset on julkistettu, niin uskon, että erilaiset virhelähteet on jo hyvin tarkkaan kartoitettu, ja sinänsä tämä tutkimus vaikuttaa luotettavalta. Tarkempaa harkintaa tullaan käyttämään näiden leikkausten tekemisen arvioinnissa, Kivisaari arvioi.