Saksalaistesti: Henkilövaakojen rasvaprosenttimittarit näyttävät mitä sattuu

Halpakin vaaka näyttää painon hyvin tarkasti, mutta rasvaprosentin kertojiksi ei edes kalliimmista ole, selviää Saksan tuotetestaussäätiö Stiftung Warentestin testissä. Sama koehenkilö saattoi muuttua tuplasti rasvaisemmaksi heti viereiseen laitteeseen astuttuaan.   

Ulkomaat
Kehonkoostumusvaakojen näyttämä rasvaprosentti ei aina ole lähelläkään todellisuutta.
Kehonkoostumusvaakojen näyttämä rasvaprosentti ei aina ole lähelläkään todellisuutta. Stiftung Warentest

Stiftung Warentest tutki 19 henkilövaakaa hintaluokissa 13 - 150 euroa. Näistä 11 elektronista laitetta oli varustettu kehon rasvakoostumuksen mittarilla. Osa laitteista antoi tulokset numeroiden lisäksi myös puheäänellä.

Laitteet mittaavat rasvakoostumuksen punnittavan paljaista jalkapohjista sen jälkeen, kun koehenkilö on antanut laitteelle tiedot pituudestaan, iästään ja sukupuolestaan. Osa laitteista haluaa myös tietoja käyttäjän liikunnallisuudesta.

Mittauksessa laitteet lähettävät jalkapohjista alaraajoihin heikon sähkövirran. Rasvaprosentin mittaus tapahtuu vaa´an analysoitua sähkön kohtaaman vastuksen ja vertaamalla sitä henkilön antamiin tietoihin.

Kaikki laitteet mittasivat kehon rasvakoostumuksen enemmän tai vähemmän pieleen. Keskimäärin heittoa oli 14 - 23 prosenttia lääketieteessä käytettyyn ammattilaismittariin verrattuna.

Ammattilaitteen ja kehonkoostumusvaa´an suurimpana erona on, että henkilövaaka mittaa sähkövirtaa vain navan alapuolelta, kun lääketieteellisesti luotettava lukema saadaan mittaamalla koko keho sormista alkaen.

Testatuissa laitteista hajonta oli suurta. Sama koehenkilö saattoi olla rasvaisimmillaan 35 prosentissa, mutta toisessa laitteessa vain 17 prosentin lukemissa.