Oikeus pui jättikartellia: Metsänomistajilta metsäyhtiöille satojen miljoonien kanteet

Helsingin käräjäoikeuden laamanni Eero Takkunen kertoo, että jättijuttu nielee myös oikeuden voimavaroja.

Kotimaa
Talvinen metsä.
Pentti Kallinen / Yle

UPM, Stora Enso ja Metsäliitto saavat vastatakseen jo todetusta puukartellista jättimäiset korvausvaateet. Mammuttijuttu nielaisee Helsingin käräjäoikeuden voimavaroja niin, että se viivästyttää ensi vuonna muiden riita-asioiden käsittelyä.

Lähes 700 yksityistä metsänomistajaa on liittynyt ’kartellikapinaan’. Puukaupoissa kärsittyihin tappioihin haetaan metsäyhtiöiltä korvauksia markkinaoikeudessa jo todetusta puukartellista. Lisäksi Metsäliitolta, Stora Ensolta ja UPM:ltä korvauksia hakevat myös jotkut seurakunnat ja kunnat sekä suurin yksittäinen vahingonkorvauksen hakija Metsähallitus.

Puulle pitää löytää oikea hinta vuosien 1997 - 2004 jättijutussa. Metsäkonekauppias Reijo Lahtonen on yksityisten metsänomistajien Suuri Savotta -kanneryhmän vetäjä Muuramesta. Hän kuvailee jutun suuruutta yksityisten metsänomistajien oikeuteen lähettämällä paperimäärällä.

- Me toimitimme Helsingin käräjäoikeuteen noin 80 kansiota.

Likimain tuhat A4:sta eli noin 80 000 arkkia on kasassa.

Kartellikorvaukset ovat jättiurakka myös oikeudelle - 14 tuomarin työvuotta

Helsingin käräjäoikeuden laamanni Eero Takkunen kertoo, että jättijuttu nielee myös oikeuden voimavaroja.

- Juttu aiheuttaa sen, että 250 laajaa riita-asiaa jää samaan aikaan käsittelemättä. Se vastaa tällaisen keskikokoisen käräjäoikeuden koko vuoden riita-asioiden määrää ja vie yhteensä 14 tuomarin työvuotta.

Laamanni Eero Takkunen sanoo, että puukartellikorvausoikeudenkäyntiä seurataan asfalttikartellin ohella hyvin tarkkaan myös EU:ssa.

- Tämä on aivan varmasti Suomen suurimpia asioita. Juttu on hyvin merkityksellinen. On tärkeätä, että on saatu selvitettyä, että

Juttu aiheuttaa sen, että 250 laajaa riita-asiaa jää samaan aikaan käsittelemättä.

on kartelli olemassa. Ja yhtä tärkeää on, että kartellin perusteella tuomitaan ne korvaukset, jotka siitä aiheutuvat.

Suuri Savotta–kanneryhmän vetäjä Reijo Lahtonen sanoo, että yksityisten vahingonkorvausvaateet eivät ole kapinaa.

- Jos oikeutta haetaan, niin eihän se ole kapina, päinvastoin.

Metsäyhtiöt vaitonaisia

Metsäyhtiöt haluavat odottaa oikeuden ratkaisua eivätkä kommentoi korvausvaatimuksia, mutta mm. Metsägroupin osavuosikatsauksessa todetaan, että noin 215 miljoonan euron kannevaatimukset olisivat perusteettomia. Samaa kerrotaan Stora Ensosta.

Edessä on noin kolmen vuoden käräjöinti. Metsäyhtiöistä kerrotaan, että oikeusvuosia saattaa olla edessä enemmänkin, sillä puukartellijutussa käydään todennäköisesti läpi kaikki oikeusasteet.

Yksityisten metsänomistajien etumies Reijo Lahtonen arvioi myös, että keskeneräinen juttu saattaa jarruttaa vaikkapa EU:lta haettavia biopolttoaineen tukia.

- Kyllä minulle kerrottiin vuonna 2011, että tämä metsäyhtiökolmikko on hakukelvoton niin kauan, kuin kartelliasia on kesken.