Talousennuste: Britanniasta Euroopan suurin talous vuonna 2030

Lontoolaisen taloudellisen tutkimuslaitoksen CEBR:in ennusteen mukaan Britannia ohittaa Saksan, jos euroalue säilyy. Kiinan nousu maailman talousmahdiksi on puolestaan hidastunut.

talous
Ihmisiä jouluostoksilla Oxford Streetillä Lontoon keskustassa.
Ihmisiä jouluostoksilla Oxford Streetillä Lontoon keskustassa 21. joulukuuta.Tal Cohen / EPA

Britannia on kasvamassa Euroopan suurimmaksi taloudeksi, ennustaa lontoolainen talouden tutkimuslaitos CEBR. Ennusteen mukaan Britannian talous ohittaa Ranskan vuonna 2018 ja Saksan joskus vuoden 2030 tienoilla.

Britannian talouskasvua edistävät väestönkasvu, eurooppalaisittain matalat verot ja eurokriisin ulkopuolelle jääminen. Muut EU-maat eivät tällä hetkellä pysty vastaamaan Britannian kasvuun. Euroopan tämän hetkinen talousmahti Saksa kuitenkin säilyttäisi asemansa, jos se ottaisi käyttöönsä Saksan markan.

Jos Saksa pidättäytyy eurossa, vuonna 2028 Britannian talous on vain 3 prosenttia Saksan taloutta pienempi.

Tällä hetkellä Britannia on maailman kuudeksi suurin ja Euroopan kolmanneksi suurin talousalue. Sen bruttokansantuote oli viime vuonna reilut 1,8 biljoonaa euroa, kun Yhdysvaltain BKT oli vajaat 11,7 biljoonaa euroa.

Kiinan nousu hidastunut

CERB on pitkään ennustanut Kiinan talouden kasvavan Yhdysvaltojen ohi maailman suurimmaksi taloudeksi kymmenen vuoden aikana. Tämän hetkisen ennusteen mukaan Kiina nousee maailman talousmahdiksi aikaisintaan vuonna 2028. Tämä johtuu osittain maan talouskasvun hiipumisesta ja Yhdysvaltojen talouden vahvasta asemasta.

CEBR ennustaa, että Intia nousee maailman kolmanneksi suurimmaksi taloudeksi vuonna 2028. Noususta huolimatta Intia talouden koko olisi tuolloin vain viidennes toiseksi suurimman talouden koosta.

CEBR muistuttaa, että talousennustuksiin kannattaa suhtautua tietyllä varauksella.