1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Matkailu ja kaivos vastakkain Ylläksellä

Lapin matkauluelinkeino, metsätalous ja poronhoito ovat aika ajoin törmäyskurssilla. Nyt kaivoksen tulo Ylläkselle on vastatuulessa.

Yllästunturi Kolarissa. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Kolarin Ylläksellä Matkailuyhdistys ja Äkäslompolon kyläyhdistys vastustavat Kolariin tulossa olevaa kaivosta, koska se tulee aivan liian lähelle kylää.

Matkailusta elävän Kolarin Äkäslompolon kyläläiset ovat havahtuneet  pohtimaan, mitä puolentoista kilometrin levyinen, pari kilometriä pitkä ja 250 metriä syvä avolouhos sivukivivuorineen tuo mukanaan.

Kyläyhdistyksen mukaan 90 prosenttia kyläläisistä vastustaa Hannukaisen kaivosta. Vain muutaman kilometrin päähän kylästä mahdollisesti tuleva avokaivos toisi mukanaan ainakin räjäytysääniä, pölyhaittoja, liikenteen melua ja valohaittaa.

Kolmannen polven matkailuyrittäjä Mauri Kuru Äkäslompolosta ihmettelee, kuinka luontomatkailuun on Ylläksellä viime vuosikymmeninä satsattu paljon ja nyt kaikki ollaan tuhoamassa 17 vuotta toimivalla kaivoksella.

– Toisella kädellä annetaan valtion ja kunnan tukirahoja matkailuelinkeinolle ja toisella kädellä ollaan tuhoamsaa koko homma.

Valtiovallan vetoomukseen siitä, että Kittilässä kultakaivos ja Levin matkailu sopivat yhteen, ei Kurua vakuuta.

– Kittilässä kaivos on 26 kilometrin päässä Leviltä. Meillä rautakaivokselle olisi matkaa kahdeksan kilometriä ja vähemmänkin. Meillä myös vallitseva virtaus on niin, että tuulet tulevat suoraan tunturia ja kylää kohti. Kun Äkäslompolon kylä on tunturin kyljessä kuin kattilan pohjassa, kaikki pöly laskeutuu tänne. Tätä ei ole esimerkiksi kaivoksen YVA:ssa otettu lainkaan huomioon.

Kolari elää matkailusta

Äkäslompolon kyläläiset eivät vastusta kaivosten perustamista Lappiin, mutta elinkeinot eivät saisi tuhota toisiaan. Heidän mielestään matkailualueiden ympärille pitäisi saada suojavyöhyke. Nyt kaivoksen YVA-menettelyssäkään ei ole kylää huomioitu lainkaan.

Kaivoksen YVA-selostuksessa on kyläläisten mielestä myös ohitettu se, että Kolarin kunnan tuloista puolet tulee matkailusta. Yhä suurempi osa matkailjoista on ulkomaalaisia, jotka tulevat nauttimaan puhtaasta ja rauhallisesta luonnosta, missä revontulet näkyvät pimeällä taivaalla.

Kolarin matkailubisnes on keskittynyt Yllästunturin ympärille. Kunnan matkailutulot olivat vuonna 2012 noin 100 miljoonaa euroa. YVAssa tulot ilmoitetaan vuoden 2008 mukaan, jolloin tulot olivat kymmeniä miljoonia pienemmät.

Kyläyhdistyksen mielestä vaikutuksia arvioitaessa pitäisi ottaa myös matkailun tulevaisuuden kasvunäkymät huomioon, sillä Ylläksen alueella on suunnitelma 50 000 vuodepaikasta.  

Äkäslompolon kylä on Lapin vanhimpia matkailukohteita. Kylään tuli majapaikkaa etsimään hiihtäjiä jo ennen sotia. Nykyiset kyläläiset ovat syntyneet ja kasvaneet matkailun keskellä.