1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turkin korruptioskandaalin syyttäjä syrjään

Aiemmin torstaina korruptiotutkintaa johtanut syyttäjä kertoi, että jutun tutkintaan on puututtu korkeimmalta tasolta, ja häntä on estetty laajentamasta tutkimuksia.

Turkissa eliittiä ravistelleen korruptioskandaalin syyttäjä on siirretty syrjään.

Istanbulin pääsyyttäjä Turhan Colakkadi kertoo, että Muammar Akkas olisi menetellyt virheellisesti tutkinnassa. Colakkadin mukaan hän olisi vuotanut tietoja medialle ja ei olisi pitänyt esimiehiään ajantasalla tutkimuksista.

Aiemmin torstaina korruptiotutkintaa johtanut syyttäjä Muammer Akkas kertoi, että jutun tutkintaan on puututtu korkeimmalta tasolta ja häntä on estetty laajentamasta tutkimuksia. Akkas vihjasi myös, että syynä on oikeuslaitokseen kohdistettu painostus.

– Kaikkien kollegojeni ja suuren yleisön on hyvä tietää, että minua, yleistä syyttäjää, on estetty aloittamasta tutkintaa, kertoi Akkas tiedotteessaan.

Akkas määräsi eilen lisäpidätyksiä. Poliisin piti pidättää 30 lahjonnasta ja muusta taloudellisesta korruptiosta epäiltyä liikemiestä ja kansanedustajaa. Akkasin mukaan poliisi ei ole pannut toimeen oikeudenmääräystä.

– Olen tavannut Istanbulin poliisipäälliköitä, joiden pitäisi hoitaa kiinniotot. Tästä huolimatta poliisi ei ole noudattanut oikeudenpäätöstä ja pidätyksiä ei ole pantu täytääntöön.

Kymmeniä pääministeri Recep Tayyip Erdoganin hallintoa lähellä olevia eliitin jäseniä on pidätetty ja asetettu syytteeseen korruptiosta. Korruptiotutkinta liittyy Halkbankin kautta kauppasaarrossa olevan Iranin kanssa tehtyihin laittomiin kultakauppoihin.

Erdogan on myös vaihtanut puolet kabinettinsa ministereistä sen jälkeen, kun kolme ministeriä on joutui eroamaan viime viikolla. Korruptiosta syytettyjen joukossa olivat sisäministerin, talousministerin ja ympäristöministerin pojat.

Pääministeri on myös erottanut tusinan verran poliisipäälliköitä paikoiltaan. Erdoganin vastustajat ovat syyttäneet häntä ystäviensä suojelusta.

Erdogan sanoi torstaina turkkilaisissa sanomalehdissä, että hän uskoo olevansa korruptiotutkinnan pääkohde. Hän sanoi myös, että hänen sotkemisensa korruptioskandaaliin ei onnistu, ja sitä yrittävät tahot jäisivät "tyhjin käsin".