Keinohedelmöitys lisännyt kaksos- ja kolmoslapsien määrää

Amerikkalaistutkimuksen mukaan monisikiöisten raskauksien suhteellinen määrä on kasvanut merkittävästi Yhdysvalloissa hedelmöityshoitojen alettua vuonna 1971.

Ulkomaat
Hedelmöityshoitoa laboratoriossa.
Mika Kanerva / Yle

Yhdysvalloissa on viimeisten neljän vuosikymmenen aikana syntynyt enemmän kaksosia, kolmosia ja nelosia kuin koskaan aiemmin, kiitos hedelmöityshoitojen.

Yhdysvaltalaisten tutkijoiden arvion mukaan monisikiöisten raskauksien osuus on Yhdysvalloissa kasvanut 1,8 prosentista 3,5 prosenttiin keinohedelmöityshoitojen aikana vuosina 1971–2011.

Monisikiöisten raskauksien suhteellisen määrän kasvu havaittiin noin 1,6-kertaiseksi, kun otettiin huomioon äitien iät. Tutkijoiden mukaan keinohedelmöityshoitojen vaikutus maailmassa tällä hetkellä elävien monisikiöisistä raskauksista syntyneiden ihmisten määrään on ollut huomattava.

Kolmosten ja sitä useampien vauvojen monisynnytykset ovat vähentyneet keinohedelmöityshoitojen varhaisista ajoista sen jälkeen, kun koeputkihedelmöityksissä lopetettiin kolmen tai useamman alkion siirrot. Kolmosista ja nelosista 32 prosenttia saa silti alkunsa koeputkihedelmöityksestä nykyäänkin.

Kasvua myös muissa hedelmöityshoidoissa

Koeputkihedelmöitysten lisäksi myös muut hedelmöityshoidot lisäävät monisikiöisiä raskauksia, ja niiden osuuden on havaittu olevan kasvussa.

Tutkijoiden mukaan tämä on ongelmallista, koska muiden hedelmöitysmenetelmien vaikutusta monisiköisyyteen on vaikeampi säädellä kuin koeputkihedelmöityksen.

Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin mukaan Suomessa noin 2,5 prosenttia lapsista saa alkunsa hedelmöityshoitojen avulla. Noin viidesosa näistä on monisikiöraskauksia, joista valtaosa kaksosia.

Yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset julkaistiin New England Journal of Medicine (siirryt toiseen palveluun) -julkaisussa.