Leuto sää auttaa - sähkönkulutus jopa puolet viime vuodesta

Leuto sää laskee monen kuluttajan sähkölaskua. Esimerkiksi viime vuoteen verrattuna puolittui joulun pyhien sähköenergian kulutus Pohjois-Karjalan Sähkön alueella. Jatkossakin säästöjä syntyy, silla kovia pakkasia ei ole näkyvissä.

luonto
Etäluettava sähkömittari.
Yle

Leuto sää on monien harmien vastapainoksi tuonut esille myös myönteisiä asioita. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa on pelkästään joulun aikaan moni kuluttaja säästänyt rutkasti energiaa viime vuoteen verrattuna:

- Voidaan sanoa, että moni kuluttaja on saanut ylimääräisen joululahjan. Viime jouluun verrattuna kulutus on nyt jäänyt puoleen siitä, kertoo Pohjois-Karjalan Sähkön liiketoimintajohtaja Heikki Rantamäki.

Seuraavat viikotkin ovat liiketoimintajohtaja Heikki Rantamäen mukaan leutoja, joten säästöä sähkölaskuihin on luvassa lisää.

Rantamäen mukaan pysyvät lämpöasteet ovat niin sanottuun normaalivuoteenkin verrattuna tuoneet säästöä kuluttajille noin kolmanneksen.Vuoden 2012 jouluna oli Pohjois-Karjalassa pakkasta noin 25 astetta, kun taas tänä vuonna oltiin asteen pari plussan puolella.

Voidaan sanoa, että moni kuluttaja on saanut ylimääräisen joululahjan

Heikki rantamäki

Sähköenergian säästö tuntuu erityisesti sähkölämmitteisissä kotitalouksissa. Niissä sähkön osuus energiankulutuksesta on noin puolet. Veden lämmitys ja kodin koneet muodostavat kutakuinkin toisen puolen sähkönkulutuksesta.

Lämpöä säästyy – valoa tarvitaan

Leuto sää on ollut yhteydessä matalapaineisiin ja sitä myötä pilvisiin ja sateisiin päiviin. Kodeissakin on saanut pitää valoja päällä yötä päivää, sillä valoa ei ole ulkoa saanut.

Tänään meillä ei aurinkopaneelit tuota käytännössä yhtään mitään

Marko Sinkkonen

Valaistuksen lisääminen ei juuri näy sähkölaskussa, sillä sen osuus sähköenergian kulutuksesta kaukolämpöä käyttävässä kotitaloudessa on noin kolmannes koko kulutuksesta. Sähkölämmitteisissä kodeissa valaistuksen osuus on noin neljännes kokonaiskulutuksesta.

Vaikka talviaika ei muutoinkaan tuota kuin aurinkoisina päivinä aurinkoenergiaa, niin viime ajat ovat olleet pohjanoteerauksia:

- Tänään meillä ei aurinkopaneelit tuota käytännössä yhtään mitään. Kesäaikaan saamme omalla järjestelmällämme auringosta energiaa kymmenien loistelamppujen valaisuun, kertoo toimitusjohtaja Marko Sinkkonen Joensuulaisesta Akkuhuolto Sinkkosesta.