Siivous ei innosta vapaa-ajalla

Säännölliset viikkosiivoukset ovat vähentyneet suomalaiskodeissa. Siivouksen laiminlyönti vanhentaa asunnon ennen aikojaan.

ilmiöt
Siivousvälineitä
Kia-Frega Prepula / Yle

Siivouksen laiminlyömisellä voi vanhentaa asuntonsa normaalia kulumista huomattavasti aiemmin. Erityisesti päivittäisessä käytössä olevat suihku- ja saunatilat sekä wc pitäisi pestä säännöllisesti.

– Saippua- ja sakkasaostumat kerääntyvät nopeasti ja jos ne jättää puhdistamatta säännöllisesti, ne juuttuvat paikoilleen. Esimerkiksi puolen vuoden kuluttua niiden puhdistaminen voi olla todella vaikeaa, sanoo Pohjois-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Taina Pirkola.

Pirkolan mukaan laiskan siivoojan kannattaisi ostaa siivous muutaman kerran vuodessa, jotta kodin pinnat eivät pääsisi pinttymään likaan.

Perusteellinen viikkosiivous vähentynyt

Säännöllinen viikkosiivous on vähentynyt suomalaiskodeissa. Kiireinen elämänrytmi on vaikuttanut siihen, että aika, joka ollaan kotona, halutaan käyttää muuhun kuin siivoukseen. Harva jaksaa viedä mattoja ulos.

– On tietysti ihmisiä, jotka tekevät tunnollisesti ja säännöllisesti perinteisen viikkosiivouksen. Yhä enemmän on kuitenkin myös niitä, jotka siivoavat kerran kuukaudessa tai vasta, kun alkaa siltä näyttää.

Liina- ja vuodevaatteita on tärkeää pestä ja tuulettaa, jotta niihin ei kerry pölypunkkeja. Pöly tekee ilman tunkkaiseksi ja näkymättömät pieneliöt alkavat lisääntyä.

– Jos kerää lehtiä ja tavaroita, joita ei raski viedä pois, niin pölystä voi tulla ongelma.

Siivous ei periydy

Lapset olisi hyvä ottaa mukaan siivouksiin ja opettaa, miten siivotaan. Hän muistuttaa, että kodin hyvä yleisjärjestys on jo puolet siisteydestä.

– Tällaista siivouskasvatustyötä ei tehdä tarpeeksi. Toisaalta jotkut ovat hyvinkin pedantteja, Pirkola sanoo.

Motivaatio siivoukseen nousee, kun tiedostaa, ettei kaikkea tarvitse tehdä samana päivänä. Siivoukselle voi tehdä lukujärjestyksen. Näin tehtävät jakautuvat tasaisemmin.