Suomen vanhimmalla kansanmusiikkikurssilla soi myös ukulele

Orivedellä on järjestetty kansanmusiikkikurssi jo yli 50 vuoden ajan. Tapahtuma ja musiikki muuttuvat muun maailman mukana.

Kotimaa
ukulele
Hanna Lumme / Yle

Joulun välipäivinä kansanmusiikki-ihmiset kokoontuvat vuodesta toiseen Oriveden opistolle Suomen Kansanmusiikkiliiton kurssille.

Yli 50 vuoden ajan järjestetty tapahtuma on perinteinen, mutta musiikki on ajassa kiinni, kertoo Suomen Kansanmusiikkiliiton toiminnanjohtaja Päivi Ylönen-Viiri.

– Kansanmusiikki ei ole koskaan pysynyt yksissä muoteissa. Korvakuuloperinteenä se on aina muuttunut matkalla, ja siihen on otettu vaikutteita muualta.

Ylönen-Viirin mukaan suomalaisessa kansanmusiikissa on myös alueellisia eroja, jotka ovat syntyneet lähiseutujen muovaamina.

– Läntinen kansanmusiikkiperinteemme kuulostaa ruotsalaiselta, ja idässä on itärajan takaisia vaikutteita. Matkustelun myötä suomalaiseen perinteseen on sekoittunut muun muassa intialaista ja japanilaista kansanmusiikkia. On suuri rikkaus, että tehdään juuri sellaista musiikkia, josta itse pidetään.

Ukulelen soittoa ja mustalaislaulua

Oriveden kurssikin on muuttunut vuosien varrella. Ylönen-Viirin mukaan kansanmusiikkikurssilla pelimannit ovat yhä suuremmassa roolissa.

– Tänä vuonna myös pelimannit haluavat opetella tanssimaan. Valssia osaavat lähes kaikki, mutta harvinaisempia paritansseja, kuten polkkaa, hamboa tai vaikkapa masurkkaa on myös hyvä opetella.

Kansanmusiikki ei ole koskaan pysynyt yksissä muoteissa.

Päivi Ylönen-Viiri

Kansanmusiikin ja -tanssin edistämiskeskus ry. valitsee vuosittain ajankohtaisen teeman, joka näkyy alan tapahtumissa. Tänä vuonna teemana on ollut rajatapaus, eli maantieteellisten ja musiikillisten rajojen ylittäminen. Teema kuuluu myös Orivedellä.

– Ukulele on nyt hittisoitin, ja sen soittoa opetellaan täällä. Myös vähemmistökulttuurit ovat esillä. Viime vuonna toivottiin mustalaislaulun kurssia, jota opettaisi mestarilaulaja Hilja Grönfors, ja hänet saatiinkin tänne opettamaan, kertoo Ylönen-Viiri.

Iloinen ja mutkaton meininki

Tänä vuonna Oriveden tapahtuma on ennätyssuuri, ja mukana on yli 160 osallistujaa. Kansanmusiikki kiinnostaa myös nuoria, vakuuttaa Ylönen-Viiri.

– Meillä on täällä Orivedellä hyvä ikähaitari. Nuorin osanottaja on 12-vuotias, ja vanhin yli 80-vuotias. Muutenkin nuoria on tuloillaan: muun muassa nuorten kurssit ja kansanmusiikkimuskarit ovat ihan täpö täynnä.

Kansanmusiikkin tenho syntyy iloisuudesta ja mutkattomuudesta, arvelee Ylönen-Viiri.

– Musiikki on iloista, ja hyvä tunnelma syntyy pelimannien ja yleisön kohtaamisesta. Myös kynnys soittamisen aloittamiseen on matala. On olemassa paljon helpoja kappaleita, mutta haasteet eivät lopu, jos soittaja haluaa kehittää taitojaan.