Joulun tavarataivas = välipäivien roskahelvetti?

Millainen jätemäärä syntyy jouluna perheessä, jossa on kahdeksan lasta? Jos jokainen saa edes muutaman lahjan, paperisilppua ja naruhässäkkää luulisi syntyvän. Välimaan perheellä on keinot selviytyä.

ilmiöt
Kuvassa joulupapereita ja lapsia

Joulun jälkeen kokkolalaisen Välimaan perheen kodissa kaikki näyttää ihmeen siistiltä. Joulusta muistuttavat tietysti joulukuusi ja joulukoristeet, mutta roskajätettä ei nurkissa ajelehdi. Miksi ei Anita Välimaa? Eikö lahoja saatukaan?

– Jouluaattona oli paljon paperia ja lelujen muovikoteloita pitkin. Nyt on siistiä, koska me olemme aina tykänneet kierrättää ja laittaa kämppä heti siistiksi. Pukin kontista tuli iso pahvilaatikko katujääkiekkokamoja ja sinne saimme sullottua kaikki paperit ja roskat, paljastaa Anita Välimaa.

Talo on siis siisti, eikä ulkona seisova jätepönttökään pursua lahjakääreitä. Monilapsisen perheen talous ei tuota juurikaan roskaa jätefirmojen kuljetettavaksi. Selityksenä on kierrättäminen.

– Talon edessä on iso Esan tekemä puulaatikko. Siellä on Ikean sinisiä kasseja, joihin viedään

Lapset eivät pääse iltaruokapöytään, jos omia tavaroita ei ole kerätty pois lattioilta.

kierrätettävät jätteet. Pullot viedään kauppaan ja käärepaperit ja pahvit viedään kierrätykseen.

Välimaiden koti on muutenkin yllättävän siisti. Perheen äiti toteaa, että imurointi pari kertaa viikossa takaa lattioiden roskattomuuden. Persoonallinen kurinpitokeino taas johtaa siihen, että pelit ja lelut kulkeutuvat säännöllisesti omille paikoilleen.

– Lapset eivät pääse iltaruokapöytään, jos omia tavaroita ei ole kerätty pois lattioilta.

Joulu saa lähipäivinä väistyä kokonaan maisemasta. Uuden vuoden jälkeen joulupukkikoristeet kulkeutuvat takaisin varastolaatikkoon. Viimeistään loppiaisena on viimeinenkin kilikello laatikossa odottamassa ensi vuotta.

Kia-Frega Tyynismaa