Ortodoksisella seurakunnalla positiivinen ongelma: kirkkoon kaivataan lisää auttavia käsiä

Jumalanpalveluksissa käyvien määrä on Tampereen ortodoksisessa seurakunnassa kasvanut siihen malliin, että nyt kirkkoon kaivataan lisää auttavia käsiä toimimaan isännöitsijän ja vahtimestarin apuna.

Kotimaa
Ortodoksikirkko valmistautuu jouluun Tampereella
Anne Savin / Yle

Tampereen ortodoksikirkon ovista käy tänä päivänä entistä runsaammin väkeä. Toisin kuin evankelis-luterilaisessa kirkossa, seurakunnan jäsenmäärä on kasvanut viimeiset kymmenen vuotta.

– Seurakuntaan muuttaa uutta väkeä ja se näkyy erityisesti suurten juhlien aikaan, jolloin kirkko on aivan täynnä. Myös tavalliset jumalanpalvelukset keräävät entistä enemmän osallistujia, kertoo Tampereen ortodoksisen seurakunnan isä Markku Toivanen.

Seurakuntalaisten määrän kasvuun on monta selitystä. Tampereelle muuttaa paljon nuoria perheitä ja kirkossa pidetään ahkerasti kasteita. Kirkkoon liitytään myös aikuisena. Yksi ryhmä on maahan työn perässä muuttavat.

Tampereen ortodoksisessa seurakunnassa on tällä hetkellä noin 3 100 jäsentä. Vuonna 2013 jäsenmäärä kasvoin noin 100 hengellä.

Kun seurakunnan jäsenet jaetaan omiin vuosikymmeniin, suurin joukko suurin joukko ovat 0 - 9 –vuotiaat.

– Eli paljon lapsia, paljon nuoria ja paljon nuoria perheitä. Toivoa herättävä ikärakenne, että tulevaisuutta näyttäisi olevan.

Täyttyvään kirkkoon tarvitaan auttavia käsiä

Tänä päivänä jumalanpalveluksissa käyvien määrä on Tampereen ortodoksisessa seurakunnassa kasvanut niin paljon, että nyt kirkkoon kaivataan lisää auttavia käsiä toimimaan isännöitsijän ja vahtimestarin apuna.

– Meillä tarvitaan vapaaehtoisia monenlaiseen työhön. Siellä on ihmisiä, jotka huolehtivat kirkkokynttilöistä, osa vastaa kirkonkellojen soittamisesta ja apua tarvitaan myös huolehtimaan myyntipöydän palveluista, isä Markku Toivanen kuvailee avuntarvetta.

– Tällä tavalla voimme jakaa niitä tehtäviä useampien kesken, niin että se ei kävisi kenellekään liian raskaaksi.

Myös alttarilla tarvitaan apua.

– Siellä on usein nuoria poikia, jotka avustavat vuorollaan erilaisissa alttaripalvelutehtävissä, kertoo isä Markku Toivanen.

Isä Markku Toivanen näkee tehtävät tärkeiksi myös kasvatuksellisessa mielessä.

– Pientenkin tehtävien kautta lapset tuntevat, että he ovat tärkeitä. Näin he ovat mukana toimituksessa, eivätkä vain katselemassa tai vanhempien komennettavana ja vahdittavana.

Aktiivinen tulevaisuus edessä

Tulevat vuodet näyttävät ortodoksikirkossa valoisilta.

– Meillä on täällä positiivinen kasvun kierre ja jäsenmäärä lisääntyy. Olemme onneksi tähän asti välttyneet pahoilta taantumavaikutuksilta, iloitsee Toivanen.

Tänä vuonna on jo kolmas vuosi peräkkäin, jolloin eroamisten määrä ortodoksisesta kirkosta on vähentynyt.

– Kaikkiaan meillä on hyvin innostunut ote täällä ja uskon, että seurakunnalla on aktiivinen tulevaisuus edessä, Toivanen sanoo.