Turun rokkiakatemialle valtiolta puolen miljoonan euron tuki

Turku Rock Academy panostaa vahvasti bänditoimintaan ja auttaa nuoria muusikoita kehittymään ammattilaistasolle asti. Tuen myötä akatemia laajentaa toimintaansa myös muualle Suomeen.

Mechanical Valkyrien basisti Turku Band Stand -kisassa 2013. Kuva: Antti Ala-Könni

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Turku Rock Academylle kolmeksi vuodeksi 500 000 euron tuen. Ensi vuoden alusta rokkiakatemiasta tulee valtakunnallinen toimija, kun bänditoimintaa harjoitetaan myös Joensuulla, Tampereella ja Jyväskylässä.

- Tällaista toimintaa ei laajudessaan ole ollut missään. Luulen, että se oli siinä aika painavana syynä. Tämä kohdentuu suoraan nuoriin. Bändiharrastusta ei ole tuettu tässä maassa hirveästi, ainakaan näin järjestelmällisesti, sanoo Turku Rock Academyn toiminnanjohtaja Tomi Arvas.

Turku Rock Academyssa bändit, jotka ovat ponnistaneet Turku Bandstand -kilpailusta, saavat maksutonta opastusta musiikin tekemisestä ja esittämisestä. Akatemian klinikoilla käy musiikkialan vaikuttajia ja ammattilaisia jakamassa osaamistaan.

- Perinteisesti me olemme verranneet tätä urheiluharrastamiseen, jossa saa jatkuvasti palautetta. On ammattivalmentajat, seurat ja suorituspaikat. Sitten on bändit, jotka ovat keskenään jossain treenikämpissä, eikä kukaan neuvo tai anna palautetta. Bändiharrastaminen on kuitenkin tosi suosittua. Turussakin on satoja bändejä, joilla on kauhea hinku kehittyä, Arvas sanoo.

Se mikä yhdistää, on käytös. Ja on tietysti hämmentävää, että rock-muusikot puhuvat käyttäytymisestä.

Mark Bertenyi, Turku Rock Academyn vastaava tuottaja

Rock-asennettakin voi oppia

Turku Bandstandin kautta opetuksen pariin on päässyt myös Hangman's Voodoo -yhtye. Rumpali Antti Yli-Hallan mukaan opetus on muuttanut bändin osaamista "sähläämisestä" paljon ammattimaisempaan suuntaan. Järki ja suunta ovat alkaneet hahmottua.

- Muun muassa Waspin Doug Blair ja Paleface ovat käyneet opettamassa. Ehkä itselleni mielenkiintoisin on ollut Lacu Lahtinen, joka soittaa rumpuja Popedassa ja on soittanut Hanoi Rocksissakin. Ei se ole sellaista suoranaista opettamista kädestä pitäen, vaan enemmänkin yleisiä vinkkejä ja tekniikoita. Ihan sitä asennettakin, että miten siihen hommaan suhtautuu.

- Se on sellainen iso pointti, mistä kaikki jäbät ovat vahvasti samaa mieltä. Kaikki lähtee siitä asenteesta. Se mikä yhdistää, on käytös. Ja on tietysti hämmentävää, että rock-muusikot puhuvat käyttäytymisestä, Turku Rock Academyn vastaava tuottaja Mark Bertenyi naurahtaa.

Tavoitteena rock-skenen rakentaminen

Turku Rock Academyn toimintaa hoidetaan muissakin kaupungeissa tiettyyn pisteeseen asti Turusta käsin. Muut akatemian kaupungit saavat kuitenkin käyttää itsenäisesti omia musiikkialan kontaktejaan. Tärkeintä on yhteisten pelisääntöjen noudattaminen: toiminnan tulee olla nuorille maksutonta, laatuun panostetaan, eivätkä nuoret joudu allekirjoittamaan sopimuksia.

Turku Rock Academyn vastaava tuottaja Mark Bertenyi, toiminnanjohtaja Tomi Arvas ja Hangman's Voodoon rumpali Antti Yli-Halla akatemian esiintymislavalla Vimmassa. Kuva: Esa Töykkälä / Yle

- Mutta jos nämä hommat eivät kiinnosta, siitä saattaa tipahtaa pois. Tuolla on tukku bändejä, jotka haluavat tulla mukaan. Ei voi poimia kirsikoita kakun päältä niin, että käy vain studiossa levyttämässä ja sitten ei osallistu mihinkään muuhun toimintaan, Arvas toteaa.

Akatemiassa halutaan kaikki oppilaat klinikoille yhdessä, sillä opettajien yhteisenä tavoitteena on koko Suomen rock-skenen vahvistaminen. Esimerkiksi bändit tutustuvat akatemiassa toisiinsa ja saavat tarvittaessa toisten yhtyeiden jäsenistä tuuraajia.

- Turku on muissa kaupungeissa surullisen kuuluisa rock-skenestään. Täältä ei pääse kukaan eteenpäin, kun kaikki tappavat äkkiä toisensa ennen kuin pääsee ulos. Nyt yritetään nimenomaan sitä, että epäterve kilpailutilanne lakkaa, Bertenyi sanoo.