Vanhan muusikot eivät hyväksy lähtöpassejaan - häätöriita johtamassa käräjille

Vanhan ylioppilastalon muuttuminen tilausravintolaksi on johtanut lihavaan riitaan yliopiston musiikkijärjestöjen ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan välillä. Ainakin Ylioppilaskunnan Laulajat on ilmoittanut, ettei aio lähteä kotisalistaan. HYY puolestaan on vienyt häätöasian oikeuteen.

Vanha Ylioppilastalo. Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Vanhan ylioppilastalon vuokraaminen Royal ravintoloille on peruja HYY:n edustajiston asettamista tuotto-odotuksista. Edustajiston mukaan liiketoiminnan pitää tuottaa enemmän rahaa ylioppilaskunnan varsinaiseen toimintaan.

Vanhaa kotipesänään pitäneet musiikkijärjestöt kävivät jo keväällä jyrkästi lähtöpassejaan vastaan. Vetoomuksen perinteisen musiikkitoiminnan säilymisestä talossa allekirjoitti lukuisa joukko tunnettuja suomalaisia, mukaan lukien presidentti Martti Ahtisaari.

HYY:n uudelta puheenjohtajalta, Anna-Maija Riekkiseltä löytyy myötätuntoa muusikoille, mutta päätöstä ei olla pyörtämässä.

- Totta kai on merkittävää, että monet merkkihenkilöt ovat allekirjoittaneet adressin, mutta päätösvalta kuuluu demokraattisesti valitulle edustajistollemme. Kun muusikot eivät ole luvanneet poistua, niin meidän on ollut pakko jättää häädöstä haastehakemus varokeinona. Uusi vuokralainen tulee vuoden alussa, heidän toimintansa on voitava turvata.

Kompromissia ei näköpiirissä

HYY ehdotti Vanhalla harjoitteleville musiikkijärjestöille, että ne voisivat harjoitella musiikkisalissa jatkossa kerran viikossa ja muita harjoituksia varten etsittäisiin korvaavia tiloja. Muusikoiden toivomaa neljää viikottaista harjoituskertaa ei voida taata, koska se rajoittaisi liikaa uuden vuokralaisen toimintaa.

Ylioppilaskunnalla on 250 piirissään toimivaa järjestöä. Meidän pitää pitää kaikista huolta.

HYY:n uusi puheenjohtaja Anna-Maija Riekkinen

Ylioppilaskunnan Laulajien puheenjohtaja Ilkka Penttilä puuskahtaa, että HYY:n ehdotuksen hyväksyminen olisi halvaannuttanut harjoittelun tyystin.

Ylioppilaskunnan laulajat ei näe sellaista vaihtoehtoa, että pakkaisimme tavaramme ja lähtisimme synnyinkodistamme

Ylioppilaskunnan laulajien puheenjohtaja Ilkka Penttilä

- Tämä tarkoittaisi sitä, että kaikki joutuisivat perustamaan toimintansa jonnekin muualle ja sitten jotenkin yritettäisiin jakaa yhtä harjoitusvuoroa. Se ei mahdollistaisi taidon ja osaamisen ylläpitämistä eikä olisi mitenkään järkevää.

Penttilän mielestä häädön oikeutusta ja perustelua on mahdotonta niellä. B-suunnitelmia on pohdittu, mutta lähtöoletus on se, että Vanhalle jäädään. Jos sopua ei synny, ovat laulajat valmiita katsomaan korttinsa raastuvassa.

- Ylioppilaskunnan Laulajat ei näe sellaista vaihtoehtoa, että pakkaisimme tavaramme ja lähtisimme synnyinkodistamme. Me olemme rikastuttaneet musiikkisalia 143 vuotta ja osallistuneet sen rahoittamiseen. Kun HYY on niin ehdoton musiikinhäätämishaluissaan, niin jää sitten jonkun ylemmän tahon ratkottavaksi onko järjestöillä oikeus tilaan, jonka syntyyn ovat vaikuttaneet ja johon ne ovat toimintansa perustaneet.

Ylioppilaskunnan puheenjohtaja Riekkinen harmittelee, ettei sopua tunnu löytyvän. Hän toivoo, että muusikot ymmärtäisivät, että pohjimmiltaan kyse on tasa-arvosta.

- Ylioppilaskunnalla on 250 piirissään toimivaa järjestöä. Jotta kaikilla on toimintaedellytykset, niin rahoituksen pitää olla kunnossa. Meidän pitää pitää kaikista huolta.