1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjanmaalla ei toistaiseksi kisata pelastuslaitoksen herruudesta

Esityksen mukaan pelastuslaitosten määrä vähenisi reippaasti vuoden 2016 alusta alkaen. Esimerkiksi kolmessa pohjalaismaakunnissa olisi jatkossa yksi pelastuslaitos. Uudistuksen kiireisyys kirvoittaa kritiikkiä.

Kotimaan uutiset
YLE / Pasi Takkunen

Esitys pelastustoimen uudesta aluejaosta on lähtenyt sisäministeriöstä kuntiin lausuntokierrokselle. Nykyiset 22 pelastuslaitosta aiotaan yhdistää vuonna 2016 yhdeksitoista alueelliseksi pelastuslaitokseksi. Paloasemaverkoston on määrä säilyä nykyisen laajuisena, vaikka kolme pohjalaista pelastuslaitosta yhdistettäisiin.

– Näin on luvattu, että paloasemien määrää ei vähennetä. Ehkä jotain kiinteistötehokkuuutta voi tulla eteen. Sitten tämä eläköityminen on mielenkiintoinen kysymys, että mitä siitä seuraa, kun joku siirtyy eläkkeelle. Saadaanko täyttää sitten jatkossa? Etelä-Pohjanmaan vt. pelastusjohtaja Harri Setälä pohtii.

Pelastuslaitoksen harvennettu aluejako noudattelisi uutta poliisilaitosjakoa. Uudistuksella tuntuu olevan hoppu, kritisoi Pohjanmaan pelastusjohtaja Tero Mäki.

– Kyllä tuo aikataulu näyttää olevan aika kiireinen, että jos tässä oikeasti halutaan rakenteellisesti tehdä pysyvä ja kustannuksia säästävä rakenne, niin tuo aikataulu ei ainakaan itsestäni tunnu hyvin harkitulta, Mäki toteaa.

Pääpaikasta ei lähdetä kiistelemään

Esityksen mukaan Pohjanmaalle syntyisi siis kolmen maakunnan laajuinen pelastuslaitos. Harri Setälän mukaan pohjalaismaakunnat tekevät jo nyt yhteistyötä, eivätkä nykyiset keskuspaikat käy kisaa tulevan laitoksen herruudesta.

– Ei ainakaan pelastuslaitoksen sisällä käydä kisaa. Meillähän on jo ennen tätä uudistusta käynnistetty vanhan Vaasan läänin alueen pelastuslaitosten yhteistoiminnan tehostaminen. Meillä on tämä maantiede sellainen, että me voimme kovastikin tehostaa toimintoja. Olemme menossa eteenpäin yhteistyön linjalla, Harri Setälä selvittää.

– Myöhemmin ne organisaatiot, jotka päättävät, päättävät keskuspaikat. Me keskitymme tekemään nyt perustyötä ja löytämään ne säästöt, jotka tulee meidän osalle.

– Mikä se sitten se varsinainen toimintamalli on, onko se kuntayhtymämalli vai onko se jokin muu malli, se varmasti herää nyt keskustelun alle varmasti ihan samalla tavalla kuin sote-ratkaisussakin, Tero Mäki arvelee.

Ministeriö odottaa kuntien lausuntoja helmikuun loppuun mennessä. Uudistuksella tavoitellaan 7,5 miljoonan euron säästöjä.

Lue seuraavaksi