1. yle.fi
  2. Uutiset

Joululahja on helppoa vaihtaa tai palauttaa

Kuluttajansuojalaki on armoton tuotteiden palauttamista tai vaihtoa kohtaan, mutta kaupat joustavat. Joulun pyhien jälkeen palautus tai vaihto voi onnistua jopa ilman kuittia.

talous
Tarja Jokelin Kouvolan Prismassa.
Yle / Juha Korhonen

Joulun jälkeen moni haluaa palauttaa tai vaihtaa saamansa joululahjan. Usein näitä ovat vaatteet, pelit, kirjat sekä cd- tai dvd-levyt. Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Hanna Ronkasen mukaan kuluttajasuojalaki on ostajan oikeuksien suhteen tiukka.

- Jos tavara tai vaate on ostettu ihan perinteisestä, niin sanotusta kivijalkaliikkeestä niin sillä ei ole palautusoikeutta mikäli myyjä ei sitä halua myöntää. Eli vaatteiden ja tavaroiden palautusoikeus perustuu myyjän vapaaehtoisuuteen, Ronkanen kertoo.

Ronkanen kuitenkin ohjeistaa kuluttajia neuvottelemaan myyjän kanssa esimerkiksi vääränkokoisen joululahjapaidan vaihtamisesta sopivaan.

- Mutta mikäli etukäteen ei ole sovittu palautusoikeudesta tai avokaupasta, niin sitä ei lakisääteisesti ole olemassa.

Avokaupassa myyjä myöntää ostajalle oikeuden palauttaa tuote kauppaan tiettyyn päivämäärään mennessä ja saada siitä rahat takaisin.

Ilman kuittiakin voi selvitä

Tiukasta lainsäädännöstä huolimatta monet kaupat joustavat tuotteiden palauttamisessa. Esimerkiksi S-ryhmän kaupoista valtaosassa pätee 14 vuorokauden vaihto- ja palautusoikeus, samoin monissa Keskon liikkeissä.

Joululahjojen palautusten ja vaihtamisen suhteen kaupoissa ollaan erityisen joustavia. Näissä tapauksissa kuittiakaan ei välttämättä tarvita.

- Otamme kyllä vastaan tuotteita ilman kuittiakin. Pystymme siinä tapauksessa etsimään koneelta tiedot, kunhan asiakas muistaa ostopäivän ainakin suurinpiirtein, kertoo Kouvolan Anttilan asiakaspalvelun varapäällikkö Miia Metsälä.

Nettikauppa on asia erikseen

Sekä Keskon että S-ryhmän kaupoissa tärkein vaihtamisen ja palauttamisen kriteeri on tuotteen hyvä kunto. Joitakin tarkempiakin säädöksiä kuitenkin on.

- Cd- ja dvd-levyissä täytyy olla sinetit paikoillaan, myöskään tilaus- ja poistotuotteita emme ota vastaan, sanoo Keskon Kaakkois-Suomen aluejohtaja Timo Heikkilä.

Kymen seudun osuuskaupan kaupallinen johtaja Ari Hyytiä epäilee ostopäätösten tekemisen kuitenkin tarkentuneen viime vuosina.

- Taantuma tekee ihmiset valppaammiksi. Siitä huolimatta vaihtoja ja palautuksia tulee melko tasaisesti joka vuosi, Hyytiä toteaa.

Lakimies Hanna Ronkainen kilpailu- ja kuluttajavirastosta kuitenkin muistuttaa, että netistä tilattujen tuotteiden suhteen laki käyttäytyy toisin.

- Kuluttajansuojalain etämyyntisäännöstön mukaan esimerkiksi verkkokaupasta ostetuilla tuotteilla on aina 14 vuorokauden palautusoikeus. Palauttamiseen ei myöskään tarvitse mitään syytä, Ronkainen sanoo.

Lue seuraavaksi