1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kustannusten nousu on syönyt intoa vaihtaa siat turkiksiin

Myös turkisten kysyntä on laskenut. Saga Fursin isossa turkishuutokaupassa turkisten myynti romahti neljännekseen viime vuodesta.

talous
Kolme sikaa.
Antti Laakso / Yle

Tuotantokustannusten nousu ja kysynnän lasku hidastaa sikatilallisten siirtymistä turkistarhaukseen. Suomalaisen Saga Fursin viikon takaisen turkishuutokaupan myynti romahti neljännekseen viime vuodesta. Kysyntää on laskenut muun muassa leuto syksy.

Minkkipentujen hinta viisinkertaistunut

Kovan alkuinnostuksen jälkeen sikatilallisten halu siirtyä minkkitarhaukseen on tasaantunut. Huittisten Vampulaan minkkitarhaa kahden muun sikatilallisen kanssa perustava Martin Ylikännö kertoo heidänkin minkkitarhaprojektinsa olevan tällä hetkellä jäissä.

- Nyt odotellaan, että suhdanne kääntyy sellaiseksi, että rakentaminen alkaa vaikuttaa järkevältä. Kaksi vuotta sitten, kun projektia aloiteltiin, minkin pennut maksoivat noin 10 euroa ja tänä kesänä noin 50 euroa. Tämä sama on tapahtunut kaikille kustannuksille, joten se on vienyt investoinnilta pohjaa pois.

Sikatilallisilla hyvät valmiudet

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK näkee minkkitarhauksen edelleen hyvänä vaihtoehtona niille sikatilallisille, jotka eivät pysty tuotannon suuruuden kanssa kilpailemaan.

Nyt odotellaan, että suhdanne kääntyy sellaiseksi, että rakentaminen alkaa vaikuttaa järkevältä

Sikatilallinen Martin Ylikännö

- Se on houkutteleva vaihtoehto muutamille tiloille Satakunnassakin. Sikataloudessa tuotannonharjoittajilla on jo valmiiksi kokemusta kotieläintaloudesta ja he tietävät, että turkistalous on vaativa tuotantomuoto, toteaa MTK Satakunnan toiminnanjohtaja Markku Pärssinen.

Maaliskuun huutokauppaa odotetaan

Leuto alkutalvi on heikentänyt turkisten kysyntää. Saga Fursin isossa turkishuutokaupassa turkisten myynti romahti neljännekseen viime vuodesta. Tämä ei silti huolestuta minkkitarhaukseen tähyävää sikatilallista.

- Maaliskuun huutokauppa näyttää todellisen hintatason eli lähtevätkö kaupat ja kiinalaiset liikkeelle. Joulukuun huutokaupassa oli 400 ostajaa ja käsittääkseni maaliskuun huutokaupassa yli 800, joista valtaosa on kiinalaisia, sanoo Martin Ylikännö.

Lue seuraavaksi