Vesisade haittaa karhujen talviunta - osa karhuista on jättänyt pesän

Sateinen sää on häirinnyt karhujen talviunta. Talvipesän kastuminen on ajanut karhuja vaihtamaan pesää kesken talven.

luonto
Karhu nostaa etukämmentään.
Kaisu Jansson / Yle

Sateiset säät ovat herättäneet karhuja talviuniltaan Kaakkois-Suomessa. Osa karhuista on joutunut jättämään pesän, kun sinne on tullut vettä. Esimerkiksi Parikkalassa on tehty havainto nuoresta karhusta ennen joulua.

- Aina kuvitellaan, että karhu nukkuu kuin tukki, mutta ei se niin ole, kertoo Parikkalasta suurpetoyhdyshenkilö Ilkka Tiainen.

Karhut reagoivat talviunillaan pesän ulkopuolelta tuleviin ärsykkeisiin, kuten ääniin ja liikkeisiin.

- Karhu heräilee aina välillä ja on valveilla. Sitten taas jatkaa unia.

Leudoista ja sateisista säistä huolimatta karhu aistii vuoden rytmin ja tunnistaa, että talvi vielä jatkuu. Vaikka ulkona on leutoa ja sateista, niin karhut ovat unillaan. Karhu ei jää ulos tallustelemaan, vaan etsii itselleen uuden pesän.

Talven aikana karhulla voi olla pari kolmekin pesää. Jos pesä kastuu, karhu etsii kuivemman nukkumapaikan. Ruokaa karhu etsii vasta keväällä.