1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lähes miljardi kiloa turskaa Barentsinmereltä

Barentsinmereltä pyydetään ensi vuonna lähes miljardi kiloa turskaa. Kansainvälisen merentutkimusneuvoston mukaan monet Koillis-Atlantin kalakannat kasvavat pyynnin vähentämisen vuoksi. Turska on elpynyt Islannin vesillä, Itämerellä ja Barentsinmerellä, punakampela Pohjanmerellä, silli Norjanmerellä, Itämerellä ja Pohjanmerellä, kilohaili Itämerellä.

luonto
Turska

Norjan tiedotusvälineet ovat uutisoineet viime vuosina hyvistä turskasaaliista Barentsinmerellä. Norjalaiset merentutkijat ja viranomaiset ovat kiitelleet Norjan ja Venäjän onnistuneen hyvin kalastuskiintiöiden sopimisessa ja valvonnassa.

Barentsinmeren kalakannat romahtivat pahasti Norjan ja Venäjän ylikalastuksen vuoksi 1990-luvulla. Kalatehtaita suljettiin ja rannikkokalastajilta loppui työ. Vielä 2000-luvun alkuvuosina Norja ja Venäjä kiistelivät pyyntirajoituksista. Norjassa arvosteltiin ankarasti Venäjän kalastuslaivaston rikkovan saaliskiintiöitä. Norjan hallituksen mukaan ylikalastus on saatu asteittain kuriin vuoden 2005 jälkeen.

Pyyntirajoitukset suurentaneet saalista

Norjalaisten käsitys Barentsinmeren turskakannan hyvästä kasvusta saa tukea kansainväliseltä merentutkimusneuvostolta ICES:ltä. Neuvosto arvioi 2013 joulukuussa, että kalakantojen hyväksikäyttö Koillis-Atlantilla on vähentynyt merkittävästi viime vuosikymmenen aikana. Neuvoston mukaan useita kalakantoja on rajoitusten myötä saalistettu kestävästi kiintiöiden mukaan ja kannat ovat parantuneet.

Kaikkien Koillis-Atlantin kalojen ja merialueiden osalta parantumista ei ole tapahtunut. Merentutkimusneuvoston mukaan esimerkiksi Färsaarilla turskaa ja koljaa pyydetään liikaa.

Norjan merentutkimuslaitoksen nettisivuilla tutkija Bjarte Bogstad arvioi kesäkuussa 2013, että hyvä ravintotilanne ja onnistunut kalastuskiintiöiden hallinta mahdollistaa turskanpyynnin lisäämisen. Bogstadin mukaan Barentsinmeri on viime vuosina ollut aiempaa lämpimämpi ja sen ansiosta turskan viihtyvyys ia ravinnonsaanti ovat olleet hyvä.

Turskakiintiö yli tuplaantunut

Norjan ja Venäjän sopima Barentsinmeren turskan kalastuskiintiö on vuonna 2014 lähes miljoonaan tonnia. Kiintiö perustuu kansainvälisen merentutkimusneuvoston suositukseen. Lokakuussa Venäjä ja Norja sopivat kiintiöksi 993 000 tonnia vuodeksi 2014. Se on 7 000 tonnia pienempi kuin 2013. Kiintiötä on yli kaksinkertaistettu kymmenessä vuodessa.

Koljan pyyntikiintiöksi sovittiin 178 500 tonnia missä on 21 500 vähennystä edellisvuoteen. Kolja on turskakala ja norjaksi se on hyse. Lotan eli villakuoreen kiintiötä alennettiin rankasti 15 000 tonniin edellisvuoden 200 000 tonnista. Lota on turskalle tärkeä ravintokala.

Barentsinmeren pinta-ala on 1,4 miljoonaa neliökilometriä. Se on neljä kertaa Suomen alue. Barentsinmeri rajoittuu etelässä Nordkappiin ja sieltä Karhusaarten kautta Huippuvuorille, pohjoisessa Frans Joosefin maahan ja idässä Novaja Zemljaan. Venäjän ja Norjan talousvyöhykkeillä oleva Barentsinmeri on osa pohjoista Jäämerta.

Finnmarkin turskateollisuus kriisissä

Kasvaneista saaliista huolimatta Länsi-Finnmarkin kalateollisuus on vaikeuksissa. NRK:n mukaan alueen 12 kalateollisuusyrityksestä yli puolet teki tappiota viime vuonna.

Uutisen mukaan 50 miljoonan kruunun tappiot uhkaavat nostaa konkurssiaallon Finnmarkin turskateollisuuteen. Tappioiden syyksi jutussa arvioidaan huonoa kalastuslainsäädäntöä ja politiikkaa, joka estää eikä edistä kalastuksen arvonmuodostusta.

Lämpenevä Jäämeri vetää turskaa pohjoiseen

Jäämeren lämpenemisen ja turskakannan kasvun vuoksi turska hakeutuu yhä laajemmalle alueelle pohjoiseen ja itään. Kesällä 2012 Venäjän merentutkimusalus Vilnjus havaitsi turskan pohjoisempana kuin koskaan 82 astetta ja 30 minuuttia pohjoista leveyttä Frans Joosefin maan pohjoispuolella.

Kesällä 2013 Vilnjus löysi turskan idempää kuin Norjan merentutkimuslaitoksen mukaan on aiemmin löydetty. Pohjoisen napameren itäisin turska havaittiin Jäämereen kuuluvalla Karanmerellä sijainnissa 79 astetta ja 36 minuuttia itäistä pituutta.

Tämän jutun lähteinä ovat olleet Norjan merentutkimuslaitoksen, Norjan hallituksen, kansainvälisen merentutkimusneuvoston ICES:N sekä Norjan yleisradioyhtiön NRK:n nettisivut.

Lue seuraavaksi